Browsed by
Lună: aprilie 2018

Fascinația focului (I)

Fascinația focului (I)

La o simplă cercetare, este evident că în cărțile de supraviețuire, precum și la cursurile care tratează acest aspect, facerea focului constituie un obiectiv important. În acele materiale, se poate observa că modalitățile de aprindere sunt multe: prin frecare, cu ajutorul unui piston (fire piston), cu amnarul (de oțel sau cel modern), cu chibritul, cu bricheta, cu lupa, electric, prin reacție chimică ș.a.m.d. Mai sunt tratate și tipurile de focuri, tipul de combustibil folosit, esențele lemnoase, locurile unde se face…

Read More Read More

Cunoaşterea nodurilor

Cunoaşterea nodurilor

Când mă gândesc la întâmplările din copilărie, a fost vremea când am stat la țară cel mai mult, uneori îmi vin în minte și aspecte legate de noduri. Pot spune că încă de atunci mă preocupau. De nevoie, nicidecum că aș fi avut aplecare spre asta. De ce? Priponeam animalele cu funia. La păscut ori în diverse situații. Ori foloseam sfoara în alte împrejurări. Nodurile (făcute după ureche) de atunci, cred că se pot se încadra în două mari categorii: cele care se desfăceau…

Read More Read More

Cadou de Paşte

Cadou de Paşte

  Mi l-am făcut singur. Dacă tot au fost zile libere în perioada asta, am fost în târg şi am cumpărat o bardă. De la un fierar bătrân. Mai am una, mai mică. Tot de la el. Se poate vedea în ultima fotografie. Este o unealtă decentă, oţel decent. Ştiu bine asta pentru că am mai cumpărat lucruri de la el. Trage la lemn, primejdie mare (adică taie bine, expresie auzită la ţară). Preţul este mic, în comparaţie cu ce găseşti…

Read More Read More

Cuţit de piatră

Cuţit de piatră

În realitate este din sticlă. Piatra care poate fi cioplită nu este uşor de găsit, în schimb, sticla este pe toate drumurile. Am astfel de piatră (se poate vedea aici) dar prefer să o păstrez pentru amnar. Oricum, modul de cioplire al sticlei este apropiat de cel al pietrei. Ideea a fost să fac un cuţit cum avea Otzi. Despre el mai multe aici.  Mai jos, o fotografie cu cuţitul lui, luată  de pe http://www.iceman.it/en/the-mummy/. Pe lângă locul unde stau eu, am…

Read More Read More

Căpăţână de miel la ceaun

Căpăţână de miel la ceaun

Dacă în perioada asta este Paştele, şi se mănâncă miel, merge şi o căpăţână de miel la ceaun. Nu am prea auzit să fie amatori de aşa ceva. Ba din contră. Este considerată o mâncare dezgustătoare. După cum se poate vedea aici. Am avut surpriza să observ, când am văzut capetele în măcelărie şi am cerut aşa ceva, că şi vânzătoarea de acolo era mirată. M-a întrebat „mâncaţi aşa ceva?” (se vedeau la ea nişte sentimente amestecate: mirare şi puţin…

Read More Read More

Bol din lemn

Bol din lemn

  Un prieten s-a uitat pe acest blog. Era nedumerit de ce nu am publicat despre lucrul în lemn, mai precis, vase de lemn. Așa că o să scriu despre cum am făcut un bol. Modelul l-am luat de pe internet. De aici. Modul de lucru nu. Pe mine mă atrag materiale cum este cel de aici. După cum se poate vedea, cetățeanul nostru folosește unelte puține. Și simple. În alte materiale de pe internet, legate de acest aspect, din alte țări,…

Read More Read More

Gânduri pe lângă un cuțit

Gânduri pe lângă un cuțit

Cititorule, dacă ai intrat aici cu gândul că o să găseşti un review ori un test de rezistenţă privind un cuţit (de fapt, distrugerea inutilă a lui) … mai bine pleacă în altă parte. Altfel o să fii dezamăgit. Pentru că aici este prezentată salvarea unuia. Sunt câteva motive care m-au determinat să fac asta. Când văd pe internet cum sunt distruse cuțite de calitate, supuse la niște teste exagerate, de fiecare dată mă cuprinde un sentiment de pierdere. Dacă se caută pe…

Read More Read More