Browsed by
Lună: noiembrie 2018

Cărbunele de lemn, mijloc util pentru aprinderea focului

Cărbunele de lemn, mijloc util pentru aprinderea focului

În cazul folosirii amnarului (am văzut că i se mai spune tradiţional) pentru aprinderea focului, cred că este potrivit să ai și cărbuni asupra ta. De la iască se transferă jarul la cărbunele de lemn. Acesta se pune în șomoiogul de iarbă uscată (of, trebuia să scriu bird’s nest). Apoi se suflă în el până se aprinde. Consider că mărește șansele de aprindere a focului decât dacă s-ar folosi doar iasca. Rareori avem suficientă. Şi nu este tocmai lesne de făcut (timp, resurse etc)….

Read More Read More

Încălțăminte pentru supraviețuire?

Încălțăminte pentru supraviețuire?

Să fim cinstiţi, în zilele noastre încălţămintea nu constituie o problemă. Mai ales pe termen scurt. Când e vorba de termen lung, poate fi o altă poveste. În rândurile de mai jos este vorba de chestiuni pe termen lung. Așa cum am mai scris și într-un alt articol (aici), în vremea copilăriei bunicilor noştri, încălțămintea constituia o mare problemă. Bunicul soției (Dumnezeu să îl ierte!) povestea că, în timpul adolescenței, a furat niște cauciuc de la o locomotivă pentru a face opinci din…

Read More Read More

Carne de porc conservată în untură de rață

Carne de porc conservată în untură de rață

Cu această ocazie mi-am adus aminte de mâncărurile din copilărie. Când se scotea pentru masă carnea de ”la cantă”. Alții îi spun garniță. Când era pusă în borcane, i se spunea carne de „la borcan”. Şi alte naţii conservă carnea la fel. De exemplu, în cartea lui Radu Anton Roman i se spune confit (din franceză). În cartea de unde am luat eu acest mod de conservare i se spune enchaud. Cartea: Conservarea cărnii, scrisă de Gerd  Wolfgang Sievers. Oricum…

Read More Read More

Cuțit de sticlă reloaded sau aceeaşi Mărie cu altă pălărie

Cuțit de sticlă reloaded sau aceeaşi Mărie cu altă pălărie

Articolul acesta poate fi caracterizat conform proverbului românesc „aceeşi Mărie cu altă pălărie”. Despre ce este vorba. Am publicat articolul cuțit de piatră. Bucurie mare. Abia ulterior am observat că modalitatea de prindere a lamei la mâner (matisarea cu fir textil) nu este bună. Şi m-am bucurat mai puţin. Din acest motiv am înlocuit şnurul cu tendon de animal. Acum se poate folosi cuțitul pentru a tăia. Înainte nu se putea. Nici măcar o frunză de viță de vie! În alte…

Read More Read More

Cosoi, maceta de la noi

Cosoi, maceta de la noi

Titlul poate o să provoace puțină nedumerire cititorilor. În acest articol o să pun în discuție cosoiul, o unealtă agricolă, nicidecum vedeta cunoscută. Sunt destui care se ocupă de asta. Noi suntem aici pentru traiul în natură. Consider că și acest fel de macetă (o fi bine spus macetă?) ar trebui să fie în ”arsenalul” nostru :)). Este foarte utilă la tăiatul vegetației care nu are o grosime care să ceară să fie folosit toporul. Curbura dinspre vârf este cea care face o mare parte din activitate. Aspect…

Read More Read More