Browsed by
Lună: aprilie 2019

Tehnică pentru producerea așchiilor pentru foc

Tehnică pentru producerea așchiilor pentru foc

Așchiile sunt foarte utile pentru aprinderea focului. Mai ales în condiții de umezeală fiindcă, după cum se știe, interiorul lemnului (recomandat pentru aşchii) nu este ud. De fapt, fără așchii … cam greu de făcut focul. Problema este, cum le facem? În cartea sa, Northern Bushcraft (se poate vedea aici), renumitul instructor Mors Kochanski  recomanda o tehnică. Este cea din materialul de aici. Se mai poate vedea și în fotografia de mai jos.    Fotografia a fost luată de pe http://paulkirtley.co.uk/2013/how-to-make-fantastic-feathersticks/. Departe…

Read More Read More

Ascuţirea cremenii pentru amnarul de oțel

Ascuţirea cremenii pentru amnarul de oțel

În urma scăpărărilor, a lovirii pietrei cu amnarul de oțel, tăișul cremenii se toceşte. Aşa cum menţionam într-un alt articol, pentru a  putea produce scântei, cremenea trebuie să aibă o margine ascuţită. Pentru că astfel de rocă este dificil de găsit, mă refer la silex (o fi silex sau vreo varietate de-a lui ce am eu?) prefer să o ascut. Altfel, ar trebui să cioplesc o altă aşchie din bolovanul de silex, iar pe cea veche să o arunc. Este prea…

Read More Read More

Mâncare de urzici

Mâncare de urzici

Așa cum îi stă bine unui vânător-culegător (ok, doar culegător), să profite de toate resursele întâlnite, de orice ocazie, în acest articol o să prezint mâncare de urzici. Făcute țărănește. Cum le făceau bunicii noștri la țară. Ingrediente Urzici, 1 ceapă, 1 căpățână de usturoi, ulei, făină de mălai, sare. Unelte Găleată, un lighenaș, tuci, lingură de lemn. Procesul Toată povestea a avut loc din întâmplare, într-un sfârșit de săptămână petrecut la munte. Am văzut urzicile și le-am cules. Cu…

Read More Read More