Browsed by
Lună: februarie 2019

Altă coadă de topor făcută manual

Altă coadă de topor făcută manual

Înainte cozile de unelte se făceau din carpen, fag, frasin. Carpenul este o esență bună pentru cozile de unelte însă nu este durabil în condiții de umezeală, spre deosebire de salcâm. Rezistența salcâmului la umezeală este foarte bună. Cei de la țară făceau stâlpii pentru garduri din salcâm. Erau arse (puțin) la foc capetele care întrau în pământ. Apoi erau puse în groapă. Se punea pământ, se bătea, și gata stâlpul. Rezistau multă vreme în pământ. Pe la munte, prin…

Read More Read More

Ostia

Ostia

Conform Dex, ostia este o ”unealtă de pescuit de forma unei furci cu mai multe braţe ascuţite, care se înfige în corpul pestilor”. Cu toate că se susține că pescuitul cu ostia se facea pe râuri și pârâuri de munte, nu foarte adânci, acesta se practica și la Dunăre, unde erau stufării și ape limpezi. Acolo, de regulă, era vizat crapul (sursa: Pescăria și pescuitul, de Grigore Antipa). De obicei, așa cum se susține în lucrarea de mai sus, se folosea în ape puțin…

Read More Read More

Și atunci le-am condamnat pe toate la moarte

Și atunci le-am condamnat pe toate la moarte

Rog cititorii acestui articol să nu se neliniștească. Este vorba doar de topoare. Și, precum în filmul din care m-am inspirat (aici, filmul), este vorba doar de o condamnare morală. Și nu a tuturor, ci doar a celor la care se fixează capul de topor de o anumită manieră. După cum vom vedea mai jos. Oricum, trag nădejde ca pe viitor aici să nu fie articole cu titluri precum ”uluitor, halucinant, cutremurător, sfâşietor, incredibil, șocant, incendiar” etc.:)) Întâmplarea     Am cumpărat…

Read More Read More