Browsed by
Lună: martie 2020

Ciorbă de oase afumate

Ciorbă de oase afumate

De ce am ales să fac un articol despre așa ceva? Fiindcă această mâncare nu are nimic deosebit. Probabil pentru că am mai prins, în copilărie, astfel de mâncăruri. Preparate de bătrâni. Din oase din porcul crescut în curte. Și conservat prin metode tradiționale. Bătrânii obișnuiau să facă o astfel de mâncare deoarece au prins vremea când se trăia fără frigider. Greu de închipuit azi că se poate așa ceva. Însă ei au putut trăi, așa cum a făcut-o și omul, milioane de ani de când…

Read More Read More

Teacă din lemn pentru topor

Teacă din lemn pentru topor

Ideea fabricării unui asemenea obiect am luat-o de aici. De ce fac asemenea lucruri? Îmi pare că acest domeniu, al traiului în natură, a fost atins de același fenomen care afectează societatea în ziua de azi, consumerismul. Dacă la începuturi, s-a pornit de la ideea dobândirii, perfecționării deprinderilor, de la abilitatea de a improviza, adapta, face, s-a ajuns acum la a cumpăra. Nu știu ce aș putea răspunde când văd comentarii în care se scrie „se găsesc în comerț”, „de…

Read More Read More

Strachina pescarilor din Deltă

Strachina pescarilor din Deltă

Ideea a fost luată din cartea lui Grigore Antipa, „Pescăria și pescuitul în România”. Autorul susține că pescarii din Deltă foloseau un astfel de vas.  În ea se puneau bucățile de pește din borș. Zeama se consuma separat. În compartimentele mici se punea mujdei și „sărătură”. Aceasta era tot borș în care se punea mai multă sare. Am făcut-o doar cu unelte manuale. După cum se va vedea mai jos. Materia primă Lemn de fag. Verde. Nu e prima dată…

Read More Read More