Browsed by
Autor: briceag

Piatră de ascuţit

Piatră de ascuţit

Făcută de mine. M-am inspirat de la unul din bunicii mei. Cel dinspre partea mamei. Acum mulţi ani, în copilăria mea, el avea o astfel piatră pe care ascuţea briciul. Parcă şi acum îl văd. Ce fascinant putea fi pentru noi, copiii. Era mai fină decât cea de faţă. Anii au trecut, eu nu l-am uitat, şi astfel am ajuns să am şi eu o astfel de piatră. Făcută de mine. Bine, nu în totalitate, după cum o să vedem…

Read More Read More

Cuțit făcut de mine

Cuțit făcut de mine

În confecţionarea lui m-am inspirat după un model folosit de populaţia evenk (care trăieşte în Siberia). Acest fel de cuţit poate fi văzut aici. Pe la minutul 1.43-1.52 se poate vedea mai bine. Însă n-am vrut să îi fac un canal. Este un model simplu, care cred că poate fi făcut de mulţi dintre cei interesaţi de traiul în natură. Cuţitul făcut de mine este unul modest, aşa cum este potrivit unuia care nu a mai făcut aşa ceva la…

Read More Read More

Prelucrarea iascăi pentru amnarul de oţel

Prelucrarea iascăi pentru amnarul de oţel

Acest articol așteaptă publicarea de circa 2 ani. Poate nici acum nu aș fi trecut la publicarea lui dacă nu ar fi fost cerut de mai multe ori, de mai mulți oameni, după postarea unui filmuleț, pe Facebook, cu privire la folosirea amnarului. În rândurile de mai jos este redată modalitatea prin care am reușit eu să prelucrez iasca pentru amnarul de oțel. N-am pretenția să fie considerată cea mai indicată modalitate de prelucrare. De asemenea, prin publicarea acestui articol (și a…

Read More Read More

Teacă simplă pentru topor

Teacă simplă pentru topor

De multe ori cele mai utile lucruri sunt cele simple. Așa cum trebuie să fie și traiul în natură. Însă cu simplitatea azi … e cam discutabil. De prea multe ori lucrurile au devenit atât de complicate. Dacă nu sunt complicate sunt strălucitoare, lustruite ș.a.m.d. Un exemplu poate să fie topoarele ori tecile lor. Unele parcă sunt prea lucrate, prea frumoase, prea brizbrizate. Și nu cred că or să fie luate în natură. Ori folosite.  Un american mi-a spus un…

Read More Read More

Argăsirea blănurilor

Argăsirea blănurilor

 Este un proces în care nu se folosesc chimicale. Totul este 100% natural. Şi manual.  Deşi activitatea de argăsire pare interesantă (acest articol a fost solicitat de mai multe ori) nu este o activitate prea plăcută. În multe părţi ale lumii tăbăcarii erau plasaţi destul de jos pe treptele societăţilor. Este o muncă destul de murdară şi cam neplăcut mirositoare. Activitatea de argăsire a fost efectuată în vara anului trecut. În acest articol este descris modul cum am efectuat eu argăsirea blănurilor….

Read More Read More

Amnar forjat

Amnar forjat

N-am să uit vreodată deplasările pe care le făceam cu bunicul la fierarul satului, copil fiind, pentru potcovirea animalelor (cai, boi). Ce captivantă putea fi fierăria (atelierul) cu toate sculele, foalele imense, şi cum lucra fierarul metalul încins. De atunci a rămas această fascinaţie pe care, într-o zi, o s-o pun în practică mai des. Şi, uite aşa ajungem la amnarul nostru,  un alt lucru care mă preocupă de când eram copil (habar n-am de ce). Modelul amnarului este simplu,…

Read More Read More

Un alt cuţit de sticlă confecţionat

Un alt cuţit de sticlă confecţionat

Deși știu că nu îmi folosesc la nimic asemenea lucruri, nu mă pot opri din a le face. Probabil, cauza o constituie fascinația pentru oamenii primitivi ori, mai precis, pentru cum duceau ei traiul la acea vreme (fără batoning). De aici și realizarea acestui cuțit. Puțin diferit, de această dată, în privința lamei. Am mai făcut unul, se poate vedea aici. Materia primă Un geam gros găsit pe stradă, un rest de coadă rămas de pe la unelte, tendon de…

Read More Read More

Nixtamalizarea porumbului

Nixtamalizarea porumbului

Aducerea porumbului în Europa a avut o însemnătate ridicată. Conform unor autori, a rezolvat problema foametei dar a dat naştere alteia. Pelagrei. Nu doar la noi în țară. Și în alte locuri în lume unde la baza alimentaţiei stătea porumbul. Fiindcă ceea ce nu a fost adus în Europa, a fost şi modalitatea de prelucrare a porumbului înaintea consumului. De acest aspect nu s-a ţinut seama. Astfel, deşi în locurile de origine ale porumbului (Mesoamerica), acesta constituia hrana de bază pentru cei care…

Read More Read More

Ciorbă de oase afumate

Ciorbă de oase afumate

De ce am ales să fac un articol despre așa ceva? Fiindcă această mâncare nu are nimic deosebit. Probabil pentru că am mai prins, în copilărie, astfel de mâncăruri. Preparate de bătrâni. Din oase din porcul crescut în curte. Și conservat prin metode tradiționale. Bătrânii obișnuiau să facă o astfel de mâncare deoarece au prins vremea când se trăia fără frigider. Greu de închipuit azi că se poate așa ceva. Însă ei au putut trăi, așa cum a făcut-o și omul, milioane de ani de când…

Read More Read More

Teacă din lemn pentru topor

Teacă din lemn pentru topor

Ideea fabricării unui asemenea obiect am luat-o de aici. De ce fac asemenea lucruri? Îmi pare că acest domeniu, al traiului în natură, a fost atins de același fenomen care afectează societatea în ziua de azi, consumerismul. Dacă la începuturi, s-a pornit de la ideea dobândirii, perfecționării deprinderilor, de la abilitatea de a improviza, adapta, face, s-a ajuns acum la a cumpăra. Nu știu ce aș putea răspunde când văd comentarii în care se scrie „se găsesc în comerț”, „de…

Read More Read More