Browsed by
Lună: aprilie 2020

Amnar forjat

Amnar forjat

N-am să uit vreodată deplasările pe care le făceam cu bunicul la fierarul satului, copil fiind, pentru potcovirea animalelor (cai, boi). Ce captivantă putea fi fierăria (atelierul) cu toate sculele, foalele imense, şi cum lucra fierarul metalul încins. De atunci a rămas această fascinaţie pe care, într-o zi, o s-o pun în practică mai des. Şi, uite aşa ajungem la amnarul nostru,  un alt lucru care mă preocupă de când eram copil (habar n-am de ce). Modelul amnarului este simplu,…

Read More Read More

Un alt cuţit de sticlă confecţionat

Un alt cuţit de sticlă confecţionat

Deși știu că nu îmi folosesc la nimic asemenea lucruri, nu mă pot opri din a le face. Probabil, cauza o constituie fascinația pentru oamenii primitivi ori, mai precis, pentru cum duceau ei traiul la acea vreme (fără batoning). De aici și realizarea acestui cuțit. Puțin diferit, de această dată, în privința lamei. Am mai făcut unul, se poate vedea aici. Materia primă Un geam gros găsit pe stradă, un rest de coadă rămas de pe la unelte, tendon de…

Read More Read More

Nixtamalizarea porumbului

Nixtamalizarea porumbului

Aducerea porumbului în Europa a avut o însemnătate ridicată. Conform unor autori, a rezolvat problema foametei dar a dat naştere alteia. Pelagrei. Nu doar la noi în țară. Și în alte locuri în lume unde la baza alimentaţiei stătea porumbul. Fiindcă ceea ce nu a fost adus în Europa, a fost şi modalitatea de prelucrare a porumbului înaintea consumului. De acest aspect nu s-a ţinut seama. Astfel, deşi în locurile de origine ale porumbului (Mesoamerica), acesta constituia hrana de bază pentru cei care…

Read More Read More