Browsed by
Lună: mai 2018

Cartofi conservaţi prin uscare ca în Anzi

Cartofi conservaţi prin uscare ca în Anzi

După cum reiese din titlu, în acest articol este vorba de o metodă de conservare a cartofilor, practicată în zona munților Anzi. Mai multe informații sunt aici. Nu am auzit să fie folosită la noi în țară. Cred că este o metodă care merită atenția noastră, a celor interesați de viețuirea în natură. Pregătire Procesul nu este complicat. Este unul simplu, la îndemână și asigură o conservare de durată. Se susține că în acest fel pot fi păstrați zeci de ani….

Read More Read More

Amnar tradițional de pe Valea Lotrului

Amnar tradițional de pe Valea Lotrului

  Sunt fericitul posesor al unui amnar folosit, în trecut, de localnicii de pe Valea Lotrului. Are o formă ciudată, pe care nu am mai văzut-o. Cel din fotografie. Este prezentat pe ambele fețe. Pe internet poate fi găsit sub numele teardrop fire striker. Se poate vedea ceva apropiat în fotografia prezentată mai jos, în partea dreaptă-jos (imagine luată de pe: http://www.angelfire.com/journal2/firefromsteel/). Primul amnar întâlnit de mine, când eram copil (al bunicului meu), avea forma de za, apropiată de cele de…

Read More Read More

Urciorul de lut

Urciorul de lut

În acest articol este vorba de urciorul de lut. În trecut, era un vas folosit des. Acum este diferită situația. Nu am știre să se vorbească despre urcior printre pasionații de natură. La noi i se spunea ulcior. Cel din fotografie este smălțuit. Urcioarele copilăriei mele nu erau. Drept dop, în gură, i se punea un ciocălău de porumb (glod i se spunea). Un amănunt interesant, aflat de pe internet, este că în momentul în care se pune într-un vas de lut pentru…

Read More Read More

Retuşor pentru cioplirea pietrei

Retuşor pentru cioplirea pietrei

   Imaginea de mai sus este luată de pe http://www.iceman.it/en/equipment/. Este un retușor pentru cioplirea pietrei. A aparţinut unei mumii naturale, denumit Otzi, descoperită în munţii Alpi. Mai multe despre retuşor şi despre Otzi, se pot găsi aici. Acesta a purtat o unealtă specială (retuşorul) pentru a ascuți lamele de piatră, singura de acest fel din lume care s-a păstrat. Cercetătorii au fost inițial nedumeriți cu privire la acest obiect din echipamentul lui Ötzi – lung de 12 cm, făcut dintr-o ramură de tei…

Read More Read More

Coadă de mânzat la cuptor

Coadă de mânzat la cuptor

Este o rețetă simplă, din ingrediente simple. Așa cum cred că trebuie să fie şi viața în natură. Iar acest aspect este valabil și pentru viaţa de zi cu zi. Pe care, de multe ori, noi o complicăm fără să fie necesar acest lucru. Viața simplă înseamnă mai mult timp pentru noi, familie, mai puțin stres (sănătate), mai puțină muncă (necesară pentru câștigarea banilor), mai multă bucurie. Mai multe despre viaţa simplă, se pot găsi aici.  În cazul în care nu sunt crezut,…

Read More Read More

Fascinația focului (II)

Fascinația focului (II)

Așa cum spuneam în articolul anterior focul are ceva în el ce ne atrage. Și este de înțeles. Ne însoțește de multă vreme. Oriunde au ajuns oamenii, au avut după ei două lucruri: limbajul și focul. Astfel, în trecut, au fost descoperiți oameni primitivi. Toți aveau cunoștințele necesare facerii focului. Darwin însuși a considerat aceste două realizări ale omenirii ca fiind cele mai importante. De atât de multă vreme suntem în preajma focului, încât ne-a influențat în mare măsură. În urma unor…

Read More Read More