Cârnați uscați (survival food?) :))

Cârnați uscați (survival food?) :))

Constituie o modalitate de conservare a cărnii. Prefer modalitatea asta de conservare față de alta, cum ar fi carnea uscată (jerky). Am făcut și de asta. Nu am nimic împotriva acestui mod de conservare, este util. Însă îi găsesc câteva neajunsuri. Dacă este pregătită pentru păstrare pe termen îndelungat (luni), jerky ar trebui să se rupă (așa spun cei care o prepară). Ceea ce nu am prea văzut să se spună cu privire la carnea uscată de o asemenea manieră sunt următoarele:
– dacă o mănânci uscată … două zile poți. Hai trei. După ce ai ros două(trei) zile la carnea aia tare, doare dantura (măselele mai ales) ceva de speriat. Nu mai poți să mănânci nici alimente obișnuite. Așa am pățit eu;
– dacă o mănânci muiată în apă, se schimbă puțin textura și gustul. Nu am găsit-o prea plăcută;
– trebuie să ai un vas în care să o pui în apă;
– până se moaie bine … trece ceva timp și faci foamea.
Babicul se prepară într-un mod apropiat cârnaților uscați. Desigur, spre deosebire de jerky, procesul de preparare a cârnaților ia mai mult timp, sunt necesare mai multe unelte, mai multe materiale, intestine de exemplu (alții le spun mai simplu, mațe). Așa cum am mai spus, jerky trebuie să se afle în cunoștințele și deprinderile celor preocupați de traiul în natură. Eu prefer cârnații. Îi găsesc mai gustoși și mai ușor de mâncat.
Dacă sunt uscați corespunzător ar trebui să țină câteva luni. Sincer, eu nu am reușit asta. Cum se uscau, aproape în fiecare zi, erau în meniu.
Ceea ce am pregătit eu este o amestecătură între rețeta de babic și cea de cârnați uscați.
Ingrediente
Carne de porc(50%)
Carne de vacă(50%)
Slănină(10, 20 %, după gustul fiecăruia)
Intestine
Sare
Condimente
Unelte folosite
Cuțit, bardă(macetă), fund de lemn, țeavă pentru îndesat carnea în cârnați, șopron pentru uscare
Modalitate de preparare
Se toacă, cu ajutorul cuțitului apoi cu ajutorul bardei (macetei), carnea mărunt, pe fundul de lemn. Nu se folosește mașina de tocat carne. Cică sunt mai gustoși așa. Și se usucă mai bine. Se amestecă cele două feluri de carne. Se poate adăuga puțină apă rece sau gheată. Se lasă amestecul la temperaturi mici, în locuri ferite de îngheț, 24 de ore să se ”lege” (așa spune rețeta). Se pun condimentele și sarea. Se taie slănina în pătrățele mici și se adaugă. Fără slănină, cârnații ies seci. Se potrivește de condimente și sare. Se umplu mațele, tot fără mașina de tocat. Cârnații se atârnă la vânt, la loc ferit de razele soarelui (șopron), fără să se atingă între ei, și se lasă la uscat. În carte, perioada de uscare era de două săptămâni. La mine au fost situații când a durat și trei. Nu este necesară afumarea.
Așa arată produsul final. Nu știu dacă aspectul spune ceva dar gustul… e țapăn!

Avertisment
Un alt aspect care nu l-am văzut menționat despre jerky ori cârnații uscați este că păstrarea în condiții de umiditate ridicată (zile ploioase), ori dacă e umezeală pe timpul uscării, poate favoriza apariția petelor de mucegai. Pentru îndepărtare se poate face:
– ștergerea cu zeamă de lămâie, când se dorește păstrarea. Sfat recomandat în rețeta după care am preparat cârnații. Nu știu cât este de eficace. La mine, după o perioadă, a apărut din nou mucegaiul;
– se pârlesc la flacără. Ulterior se mănâncă;
Nu știu cât sunt de siguri pentru consum când a apărut mucegaiul. Fiecare va trebui să decidă. Eu unul, n-am avut nimic. Ori n-oi fi băgat eu de seamă că am pățit ceva??? O fi de vină vinul de după???

2 thoughts on “Cârnați uscați (survival food?) :))

Comments are closed.

Comments are closed.