Coaja de mesteacăn pentru foc

Coaja de mesteacăn pentru foc

Coaja de mesteacăn este des menţionată în materialele de supraviețuire, bushcraft etc. Este o bună resursă. Paleta lucrurilor pentru care poate fi folosită este largă. Mai jos sunt două utilizări.

  • încălțări. După cum se poate vedea aici. Materialul este în rusă (cred) și nu se înțelege ce spune (cel puțin eu). L-am pus pentru a se vedea modul de confecţionare a încălţămintei. Nu sunt sigur dacă este coajă de mesteacăn. Bănuiesc, pentru că am mai văzut și alte materiale în rusă (pe care nu le mai găsesc acum), în care modul de confecționare era la fel. Acolo sigur era vorba de scoarța de mesteacăn;
  • ambarcațiuni. Un material bun se poate vedea aici.

Anume le-am pus. Se doresc a fi niște limite opuse ale utilizărilor. Însă între cele două posibilități mai sunt și alte lucruri care se pot realiza cu ajutorul scoarței.

O altă utilizare, mult mai des întâlnită, este pentru facerea focului. Însă materialele din care se inspiră mulți, privind folosirea scoarței de mesteacăn pentru foc, sunt cele din afara țării noastre. Nu doresc să spun ceva de rău despre ele. Este bine că sunt și că se poate învăța din ele. Ce vreau să scot în evidență în acest articol este că și la noi în țară se cunoaște asta. Din păcate, acest aspect, al folosirii acestei resurse de către locuitorii din zonele muntoase, la noi în țară este mai puțin cunoscut. Sau nu este promovat.

Drept dovadă, mai jos sunt câteva fotografii din Valea Lotrului, făcute de mine. Se pot vedea porțiunile mai negre, în acea zonă a fost jupuită coaja. Cel care a jupuit-o era un bun cunoscător. A luat scoarța dar nu a omorât copacul. A luat doar un strat. Cel de la suprafață. Dacă lua și stratul următor (straturile?), copacul murea, nu se mai asigura circulația sevei. Bine nu-i face, să-i iei din coajă, dar nu moare.

Localnicii de acolo știu de ea, o colectează, și o folosesc, de regulă, la facerea focului. Îmi spuneau că este un ajutor de nădejde, că arde şi udă. Toţi ştim asta.

 

În fotografiile de mai jos se pot vedea inciziile verticale care au fost făcute pe trunchiul mesteacănului pentru jupuirea scoarței. Un material privind modul de colectare a acesteia este aici.

 

Comments are closed.