Ciorbă de oase afumate

Ciorbă de oase afumate

De ce am ales să fac un articol despre așa ceva? Fiindcă această mâncare nu are nimic deosebit. Probabil pentru că am mai prins, în copilărie, astfel de mâncăruri. Preparate de bătrâni. Din oase provenite de la porcul crescut în curte. Și conservat prin metode tradiționale. Bătrânii obișnuiau să facă o astfel de mâncare deoarece au prins vremea când se trăia fără frigider. Greu de închipuit azi că se poate așa ceva. Însă ei au putut trăi, așa cum a făcut-o și omul, milioane de ani de când umblă pe fața pământului. Bine, ei o găteau la pirostrii sau la soba cu lemne. Noi, în zilele noastre, la aragaz. Însă cred că este un bun exercițiu de care sper să nu fie nevoie. Pentru prepararea ciorbei au fost efectuate următoarele:

Ingrediente

Oase afumate de porc, 2 cepe, 1 morcov, 1 păstârnac, 1 pătrunjel rădăcină, 1/2 țelină, câteva linguri de orez, 1 litru de zeamă de varză acră,  2 legături de lobodă roșie, 1 legătură de pătrunjel, sare, cimbru, piper.

Unelte

Ferăstrău, cuțit, tocător, castron, oală, lingură de lemn.

Procesul

Se taie oasele  cu ferăstrăul, pentru a încăpea în oală. Cei bătrâni le spărgeau cu toporul. N-am făcut așa. Să nu rezulte prea multe așchii. Apoi se pun la muiat în apă rece. În cazul meu, câteva ore. Cei de la țară, cu cât erau oasele mai vechi, le lăsau și o noapte întreagă.

Se pun oasele la fiert cca 1 oră, o oră și jumătate.  Se adună cu lingura spuma. Eu am luat și grăsimea. Parcă era prea multă. După ce carnea a devenit moale, a fost adăugată ceapa, morcovul, țelina, păstârnacul și pătrunjelul rădăcină. Toate fiind tăiate mărunt mai înainte. După ce au fost cam jumătate fierte a fost pus și orezul.

Zeama de varză, după ce a fost fiartă separat, a fost adăugată cam cu 10 minute înainte de a lua ciorba de pe foc. Deși nu era în rețetă, cu de la mine putere, am aruncat în oală și 2 legături de lobodă roșie. Rău nu cred că am făcut (exersăm capacitatea de a improviza). La sfârșit a fost pus și pătrunjelul. Și ciorba e gata. Avea exact gustul ciorbei din copilărie.

   

Comments are closed.