Browsed by
Categorie: De-ale gurii

Mâncare de măcriș cu afumătură

Mâncare de măcriș cu afumătură

Consider că cei interesați de viețuirea sub cerul liber trebuie să cunoască și să folosească resursele disponibile. Mai ales pe cele care sunt la îndemână. Un exemplu este măcrișul. E plină gradina de el. Și îi merge foarte bine, chiar până toamna târziu. Drept urmare a fost folosit pentru hrană.  Nu știu ce soi de măcriș. Sunt convins că au fost mai multe feluri. A se vedea cele două fotografii de mai jos. Ingrediente Măcriș, afumătură din iarna trecută, ulei,…

Read More Read More

Zabic, cornbread românesc

Zabic, cornbread românesc

Noi, cei interesați de viețuirea sub cerul liber știm de cornbread. În multe din materialele scrise sau video, în limba engleză, ce tratează aspecte legate de bushcraft, supraviețuire se face vorbire de el. Și îmi pare că se mândresc cu un asemenea preparat. Mai multe despre cornbread se poate afla aici. Un material video legat tot de asta se poate vedea aici. Însă, probabil prea puțini am auzit de zabic (zăbic). De ce n-am auzit sau nu spunem, scriem, nimic…

Read More Read More

Malasolcă

Malasolcă

Era mâncarea de zi cu zi a locuitorilor Deltei (sursa aici). Marele sportiv Ivan Patzaichin afirma că malasolca îi aduce aminte de copilărie. Aşa se susţine aici. Consider că o astfel de mâncare merită atenția noastră, a celor interesați de viețuirea sub cerul liber. Este tradițională (multe lucruri tradiţionale sunt utile domeniului nostru), gustoasă şi se prepară simplu. Am preferat să folosesc peşte uscat. De ce? Consider că cei preocupaţi de viaţa sub cerul liber trebuie să aibă informaţii legate de…

Read More Read More

Porumb prăjit

Porumb prăjit

Pentru mine marea provocare în traiul în natură pe termen lung este mâncarea. Asigurarea hranei constituie un obiectiv important. Nu cred că aș reuși să o scot la capăt doar cu ajutorul cuțitului, toporului și cu cunoștințe ce privesc focul, adăpostul și apa. Porumbul prăjit poate fi o soluție. Preparat, are o durată mare de stocare. Este și ușor de depozitat, transportat etc. Are și o greutate mică ceea ce îl face potrivit pentru fi luat în bagaje când ieșim în…

Read More Read More

Ciorbă de oase afumate

Ciorbă de oase afumate

De ce am ales să fac un articol despre așa ceva? Fiindcă această mâncare nu are nimic deosebit. Probabil pentru că am mai prins, în copilărie, astfel de mâncăruri. Preparate de bătrâni. Din oase provenite de la porcul crescut în curte. Și conservat prin metode tradiționale. Bătrânii obișnuiau să facă o astfel de mâncare deoarece au prins vremea când se trăia fără frigider. Greu de închipuit azi că se poate așa ceva. Însă ei au putut trăi, așa cum a…

Read More Read More

Pemmican

Pemmican

Mâncarea a fost preocuparea constantă a omului din cele mai vechi timpuri. În stadiul de vânător-culegător hrana nu era disponibilă la tot pasul, spre deosebire de zilele noastre când se află la orice colţ de stradă. Pentru obţinerea ei, era necesar efort. Cei care nu erau preocupaţi constant de hrană, locurile, perioadele în care putea fi obţinută, aveau şanse mari să moară de foame. Chiar și la noi în ţară, în istoria recentă, pentru țăranii noștri foametea reprezenta un motiv…

Read More Read More

Mititei făcuţi în casă

Mititei făcuţi în casă

Cu această ocazie am reușit să pun în practică un proiect pe care îl aveam în plan de ceva vreme. Mititeii făcuți în casă. Mici, li se mai spune. La facerea lor m-am inspirat din mai multe surse. Astfel, am luat idei de la alți cunoscuți, care au mai făcut așa ceva, din cartea „De-ale gurii din bătrâni„, scrisă de Octavian Stoica, precum și din cartea lui Radu Anton Roman. Eu am ediţia din 2001. În format electronic, o ediţie mai veche, se poate…

Read More Read More

Tocăniță de melci

Tocăniță de melci

Așa cum am mai scris în alte articole, un pasionat de traiul în natură trebuie să cunoască mediul în care trăiește (nu doar uneltele) și să beneficieze de resursele pe care le oferă natura. Așa că în acest articol am scris despre o tocăniță de melci. Culeși împreună cu fiul meu (5 ani) dintr-o zonă muntoasă, după ploaie. Cu ocazia concediului de Paște. Nici de departe nu poate fi avută în vedere poluarea, ca să evit culegerea lor. În gătirea acestei…

Read More Read More

Mâncare de urzici

Mâncare de urzici

Așa cum îi stă bine unui vânător-culegător (ok, doar culegător), să profite de toate resursele întâlnite, de orice ocazie, în acest articol o să prezint mâncare de urzici. Făcute țărănește. Cum le făceau bunicii noștri la țară. Ingrediente Urzici, 1 ceapă, 1 căpățână de usturoi, ulei, făină de mălai, sare. Unelte Găleată, un lighenaș, tuci, lingură de lemn. Procesul Toată povestea a avut loc din întâmplare, într-un sfârșit de săptămână petrecut la munte. Am văzut urzicile și le-am cules. Cu…

Read More Read More

Carne uscată iarna

Carne uscată iarna

În acest articol o să prezint cum am pregătit nişte carne uscată pe timp de iarnă. La noi în ţară nu am văzut să se încerce aşa ceva (iarna). În străinătate, este o altă poveste. Dacă se caută pe internet termenul jerky, se pot găsi o multitudine de exemple. De asemenea, o altă poveste este şi în cazul celor de la ţară. Cei de acolo, pe timp de iarnă, prepară o grămadă: cârnaţi uscaţi, pastramă uscată etc., mai ales pe…

Read More Read More