Teacă simplă pentru topor

Teacă simplă pentru topor

De multe ori cele mai utile lucruri sunt cele simple. Așa cum trebuie să fie și traiul în natură. Însă cu simplitatea azi … e cam discutabil. De prea multe ori lucrurile au devenit atât de complicate. Dacă nu sunt complicate sunt strălucitoare, lustruite ș.a.m.d. Un exemplu poate să fie topoarele ori tecile lor. Unele parcă sunt prea lucrate, prea frumoase, prea brizbrizate. Și nu cred că or să fie luate în natură. Ori folosite.  Un american mi-a spus un proverb de la ei ”un pistol de 3000 de dolari este arătat prietenilor; un glock de 100 de dolari îl arăți dușmanilor”. Probabil la fel e și la noi cu toporul ori teaca. În cazul în care sunt folosite este posibil să nu fie utilizate la capacitate maximă ori să fie menajate (din teama să nu se strice ceva etc.) ori să fie folosite cu părere de rău.

O soluție ieftina poate fi următoarea teacă din tablă pentru topor. La facerea ei m-am inspirat de aici.

Materia primă

O bucată de tablă rămasă de pe la construcții.

Unelte

Echer, zgârieci, foarfecă de tăiat tabla, ciocan (ușor), nicovală.

Procesul

Cam puțin de scris. Nimic complicat. Pe lângă activitatea depusă la tava din tablă … aici a fost mult mai ușor. Se măsoară cu echerul, se trasează cu zgârieciul, se taie tabla cu foarfeca la dimensiunile dorite și, cu ajutotul ciocanului, se îndoaie marginile pentru a ne ieși teaca. Astfel de teci am făcut pentru o parte importantă din topoarele pe care le dețin.

   

Cozile topoarelor, cele din imagine cât şi ale altora care le am, precum şi ale altor unelte, sunt puse de mine. Unele sunt şi făcute de mine. Consider a fi o un lucru stânjenitor pentru mine ca altcineva să pună coada uneltelor mele. Mai mult ca sigur că ale mele cozi nu sunt finisate, frumoase (nici nu se doreşte asta) dar nu cred că şi-ar face treaba mai puţin bine decât altele. Pentru asta sunt făcute, pentru muncă nicidecum pentru vreun concurs de frumuseţe.

Comments are closed.