Argăsirea blănurilor

Argăsirea blănurilor

 Este un proces în care nu se folosesc chimicale. Totul este 100% natural. Şi manual.  Deşi activitatea de argăsire pare interesantă (acest articol a fost solicitat de mai multe ori) nu este o activitate prea plăcută. În multe părţi ale lumii tăbăcarii erau plasaţi destul de jos pe treptele societăţilor. Este o muncă destul de murdară şi cam neplăcut mirositoare. Activitatea de argăsire a fost efectuată în vara anului trecut.

În acest articol este descris modul cum am efectuat eu argăsirea blănurilor. Nu mă consider un specialist şi nu sunt în postura de a da sfaturi altora. În imagini apar blănuri argăsite în mai multe rânduri.

Materia primă

Blănuri jupuite, tarâţe de grâu, sare, gălbenuş de ou, săpun, oţet. O roabă de piei mi-a dat ciobanul, se bucura că nu le aruncă şi face cineva ceva cu ele.

Unelte

Cădiţă de plastic, răzuitoare pentru piei, pieptene de metal, o cană, vată.

Procesul

1.Decarnarea

De această dată am efectuat decarnarea uscată. La blănurile argăsite mai înainte am efectuat decarnarea după înmuierea pieilor. Pentru realizare, se pune blana cu părul în jos. Astfel, partea cărnoasă se află  dispusă în sus. Cu răzuitoarea se curăţă de resturile de grăsime, carne etc. Alţii mai jupâni reuşesc să şi subţieze pielea cu această ocazie.

 

2. Înmuierea

Se ia blana de oaie conservată (modalitatea de conservare a fost descrisă aici) şi se pune la muiat în apă rece. Se schimbă apa de câteva ori (lasă blana o mizerie ….).

3. Spălarea

După ce a luat bine apă, pielea se spală cu săpun pentru îndepărtarea sângelui, murdăriei, bălegarului etc. Posibil să fie necesar să fie schimbată apa. De mai multe ori.

4. Limpezirea

Blana se limpezeşte în apă curată. În mai multe ape dacă e necesar. De regulă e necesar.

5. Introducerea în soluţia de argăsire

Se încălzeşte apă şi se pune în cădiţa de plastic. Se adaugă 500 g tarâţe de grâu şi 300 g sare. Se lasă să fermeteze. Se pune pielea în cădiţă. Se amestecă periodic pentru a asigura o argăsire a întregii piei. Se lasă în soluţia de argăsit până când pielea se albeşte. O altă modalitate prin care se poate verifica argăsirea, este aceea de a se trage uşor de părul de la marginea blănii. Dacă se desprinde argăsirea este realizată. De regulă argăsirea lua cam o săptămână.

6. Uscarea

Se scoate blana din soluţia de argăsire. Se pune întinsă pe un plan înclinat. Pentru a asigura o bună argăsire, tărâţele din soluţie se întind într-un strat subţire pe partea cărnoasă a blănii. Se lasă să se usuce. Acum blana devine tare ca o scândură. Se scutură de tărâţe.

7. Subţierea dermului

Partea cărnoasă a fost răzuită din nou cu răzuitoarea. Activitatea asigură o grosime uniformă a pielii precum şi flexibilitatea ei (piele devine moale).

8. Întinderea pielii

Se efectuează prin tragerea ei pe colţul mesei. Acum am mai folosit şi dispozitivul de prelucrare a pieilor. Alţii am văzut că folosesc şi ciocane de lemn. În imaginea de mai jos este un colţ de masă care a fost folosit de mai multe ori la întinderea pieilor.

9. Ungerea

Se dizolvă un gălbenuş de ou într-o cană cu apă caldă şi se unge blana, pe partea cărnoasă. În acest fel se asigură blănii o supleţe mai bună şi o tăbăcire totodată. Se împachetează blana carne pe carne şi se lasă aşa cca 24 de ore.

10. Pieptănarea

Se piaptănă blana pentru îndepărtearea tărâţelor, altor corpuri străine, precum şi pentru a-i da un aspect frumos.

11. Lustruirea

Se efectuează prin ştergerea părului cu vată înmuiată în oţet diluat cu apă. În acest fel se asigură degresarea blănii.

Şi acum blana e gata.

Ce se mai poate face

Sau ce mai fac alţii (şi n-am făcut eu), pentru a arăta ca blănurile oferite spre vânzare:

1.Tunderea părului (pentru uniformitate)

2. Călcarea cu fierul de de călcat. Tot pentru uniformitate. Părul poate fi în toate direcţiile. Prin călcarea cu fierul, blana capătă un aspect mai frumos.

3. Albirea pieilor. Se freacă partea cărnoasă cu praf de cretă pentru a-i da o culoare albă.

Mărturisire

Nu întotdeauna iese totul cum trebuie. Deşi pare totul ok, nu este. Astfel, ultima blană (cea de oaie, din imagini) pierde părul. Procesul de argăsire nu a reuşit să fixeze bine firul de păr. Nu e prima dată când mi se întâmplă. O posibilă cauză ar fi faptul că atunci când au fost sacrificate animalele (vara anului trecut) au fost nişte temperaturi mari. Posibil să fi dăunat pieii.

Comments are closed.