Răzuitoare pentru piei

Răzuitoare pentru piei

La prelucrarea pieilor de animale este necesar să fie efectuată decarnarea lor și, uneori, și depărarea. La pieile care le-am argăsit sau tăbăcit înainte de confecționarea răzuitoarei am efectuat cele două operații cu un cuțit dar este mai dificil. Așa că am căutat informații pentru unelte potrivite și am găsit. Așa am ajuns la o răzuitoare. Pentru realizarea ei m-am inspirat de aici. La pagina 279 se poate vedea răzuitoarea pe care o folosesc autorii lucrării. Pentru confecționare, am parcurs etapele de mai jos.

Materiale

O bucată de lemn de paltin, o pilă veche.

Unelte

Fierăstrău, bardă, cuțit strâmb, polizor unghiular, menghină.

Coada

În urma căutărilor prin pădure am reușit să găsesc o bucată uscată de trunchi de copac ce avea o ramură dispusă la 90 de grade. După tăierea și transportul acasă, a fost curățată de coajă, tăiată și cioplită la dimensiunile potrivite. Apoi a fost învelită în hârtie și pusă la uscat. Pentru o perioadă de circa o lună. Deși lemnul era uscat când a fost luat din pădure, am considerat că nu greșesc dacă îl pun la uscat de maniera amintită. După uscare a fost tăiat cu fierăstrăul locașul pentru lama din pilă. În prima fotografie de mai jos este coada răzuitoarei alături de o teslă ”primitivă”.

      

 

Lama

Este confecționată dintr-o pilă veche. Pentru asta a fost tăiată o bucată cu polizorul unghiular. Tot cu ajutorul lui a fost polizată pila pentru a-i da un tăiș. Atât tăierea cât și polizarea au fost efectuate în mai multe reprize. Se tăia (poliza) puțin apoi bucata de pilă era stropită cu apă. Am căutat să nu decălesc materialul. Astfel ca tăișul să fie cât mai dur. Răzuirea unei piei uscate care mai are și sare pe ea tocește destul de repede tăișul. Bucata de pilă a fost atașată la coada de lemn cu niște bucăți de sforicică. Și a fost pusă la lucru atât cu piei uscate când s-a efectuat decarnarea/subțierea lor cât și cu piei umede când s-a efectuat depărarea acestora, după cum se vede în fotografiile de mai jos. Își face treaba foarte bine. Chiar merită să avem o asemenea unealtă la prelucrarea pieilor.

  

 

 

Comments are closed.