Ulei cicatrizant

Ulei cicatrizant

Pentru cel care doreşte să trăiască în natură, este firesc să urmărească să o cunoască cât mai bine şi să beneficieze (nu să profite) de pe urma ei, iar prepararea leacurilor tradiţionale constituie un obiectiv demn de îndeplinit. Acest fel de leac l-am făcut pentru tratarea plăgilor de importanță mică. Sunt potrivite mai ales pentru copii, care se zgârie, julesc, lovesc mereu.

Pentru leac avem nevoie de:

Ulei

Pentru obţinerea produsului avem nevoie de ulei vegetal. Este cel care va prelua din proprietăţile plantelor folosite în urma macerării acestora. Se pot folosi mai multe feluri de ulei. În acest caz, am folosit uleiul de porumb. Nicidecum că ar avea calități deosebite ci pentru că era la îndemână. Și uleiul de floarea soarelui este foarte bun. Am văzut recomandări să se folosească ulei presat la rece. Eu nu am făcut asta.

Plantele

Pentru obţinerea unui ulei cu acţiune cicatrizantă, sunt necesare şi plante. Au fost folosite pătlagina, gălbenelele şi coada șoricelului. Toate sunt cunoscute ca având acţiune cicatrizantă. Uleiul cu  coada șoricelului este un bun cicatrizant, așa se susține aici. După unii autori, plantele ar trebui să fie în stare uscată. După alții, merge și când sunt verzi. Eu le-am cam combinat. Unele erau verzi (pătlagina și gălbenelele) alte uscate (coada șoricelului). De amestecătura asta nu am mai auzit, este rețetă proprie. Nu știu cât de bine este. Rău…puțin probabil. Şi alții le amestecă, de exemplu aici.

Procesul

Aşa cum am menţionat mai sus, acest leac se obţine prin macerarea plantelor în ulei. Metoda folosită pentru preparare (prin macerare) este cea tradiţională (simplă). Se pun într-un vas plantele, se acoperă cu ulei şi se pune vasul într-un dulap sau alt loc întunecos şi răcoros. Eu l-am pus pe un dulap. La două sau trei zile se agită, după care se filtrează şi se transferă în sticle închise la culoare. Durata macerării diferă de la autor la autor. După unii durata ar fi de 2 săptămâni, după alţii 3, chiar şi 4. Se păstrează la rece. Chiar își face treaba, cicatrizează bine zgârieturile, juliturile etc.

2 thoughts on “Ulei cicatrizant

  1. salut,
    merge si grasime de gaina- sau pasare. o face mai vascoasa; pe mine o combinatie de genul – cu salvie in loc de coada soricelului- m-a ajutat la arsuri solare. Insa avea si grasime de cocos.

Comments are closed.

Comments are closed.