Recoltarea și prelucrarea rășinei

Recoltarea și prelucrarea rășinei

Răşina coniferelor este o substanţă vâscoasă ce se acumulează pe trunchiul copacului în locurile unde acesta a suferit o leziune în scopul dezinfectării şi cicatrizării rănii. Cu timpul, rășina se întărește și capătă culoarea chihlimbarului. În materialele care tratează aspecte legate de traiul în natură se poate observa că rășina coniferelor se folosește în mai multe scopuri. Pentru foc, lipit, în scop terapeutic etc. Recoltarea și prelucrarea acesteia, în schimb, nu prea primește atenție (ori n-am văzut eu?). Aşa că în acest articol a fost tratat acest aspect. Deşi nu este nimic complicat aici, câteva chestiuni trebui să fie menţionate în cazul în care se doreşte prelucrarea răşinei pentru uz medicinal etc.

Recoltarea

A fost efectuată prin desprinderea răşinei de pe trunchiul copacilor cu ajutorul unui băț ascuțit. Nu cu ajutorul cuțitului. Rășina se lipeşte de lama lui şi nu este tocmai uşor de îndepărtat. A fost luat doar stratul superior de răşină pentru a nu se ajunge la coaja pomului. A fost colectată într-o pungă de plastic.

Prelucrarea

  

Fiind colectată vara, răşina s-a topit şi s-a lipit de punga de plastic în care a fost recoltată. Pentru a putea fi desprinsă şi recuperată o cantitate cât mai mare, a fost băgată în congelator. După congelare, răşina devine friabilă şi se poate îndepărta uşor.

Pentru curăţarea impurităților aflate în răşină (şi sunt destule, de regulă, resturi de scoarţă de copac), se recomandă fierberea în bain-marie (un vas în alt vas cu apă). Ideea este următoarea: se topeşte răşina, impurităţile rămân pe fundul vasului iar răşina se poate decanta. Aceasta modalitate de prelucrare am luat-o de pe internet. Însă am constatat că este un proces al dracului de lung. Până se topește rășina ți se lungesc urechile de la așteptare. Durează ore. Așa că am pus vasul cu rășina deasupra ochiului aragazului. Se topește mult mai repede dar impuritățile se amestecă în compoziție. Dar românul este inventiv (încă). După topire, se trece vasul cu răşină în vasul cu apă fierbinte. Acum are loc limpezirea, impurităţile se lasă pe fundul vasului şi răşina se poate decanta :)). Decantarea a fost efectuată precum am văzut în niște materiale rusești. La noi nu am auzit văzut așa ceva. Se toarnă răşina topită într-un vas cu apă rece. În acest fel nu se lipeşte răşina de vas şi rămâi cu o cantitate mai mare. Şi nici nu mai este necesar să fie curăţat vasul ulterior.

Curățarea mâinilor

N-am auzit să se pomenească acest aspect, însă când se lucrează cu răşina, mai devreme sau mai târziu ajunge pe mâini. De exemplu, am fost foarte mirat să aud un individ de la țară care se plângea că în urma lucrului la un gater are mâinile pline de rășină de la manipularea buștenilor și nu știa cum să o îndepărteze. Cum se curăţă? Prin frecarea mâinilor cu alcool. Am observat că nu se curăță instantaneu dar se curăță mai bine, mult mai bine decât dacă nu folosești nimic. Am mai auzit şi de varianta cu ulei. În teren merge și cu țărână după care ne spălăm.

Comments are closed.