Sapa, unealtă pentru traiul în natură

Sapa, unealtă pentru traiul în natură

Aşa cum am mai scris într-un alt articol (aici), chestiunile pe termen lung reprezintă motivul pentru care scriu  despre o asmenea unealtă. Nu se poate vorbi de autonomie, independenţă (i se spune, mai nou, self-reliance ori self-sustainability), fără o asemenea ustensilă. Dacă nu avem în vedere aşa ceva, sau ne îmbătăm cu apă rece, ori suntem nişte orăşeni ajunşi prin pădure care nu ştiu despre ce e vorba. Nu poate fi vorba de autonomie fără să cultivi pământul, fără să îţi produci singur hrana. Era un lucru cunoscut în zonele rurale. Chiar şi meşteşugarii de la ţară, precum fierarii satului, aveau o grădină. Iar pentru asta sunt necesare unelte de lucrat pământul. Nu aş vrea să fiu în pielea celor care cred că pot duce o viaţă de vânător-culegător în ceea ce priveşte supravieţuirea pe termen lung, în zilele noastre. Dacă stau și mă gândesc la vremurile de la țară (înainte de revoluție), nu cred că cei de acolo puneau în capul listei toporul sau cuțitul. Ori doar ele pe listă. Toate uneltele erau importante. Și nu cred că doar eu am avut o astfel de revelaţie. Chiar și acum este la fel, este un aspect cunoscut de toți cei din mediul rural.

Sapa

Cumpărată dintr-un târg de la nişte fierari de etnie rromă. Preţul … puţin, puţin peste cel al unui pachet de ţigări. Nu sunt de specialitate să mă pronunţ asupra calităţilor metalului dar pare să fie bun. Încă de când am cumpărat-o am încercat să bag de seamă cum sună la lovire şi pare să aibă un sunet muzical, specific oţelului (cred). Şi mai bine a reieşit dacă e material de calitate după ce am pus-o la muncă şi, cu această ocazie, au fost lovite cu ea pietrele aflate în pământ.

Coada

   

Cumpărată dintr-o localitate din zona muntoasă. Tot de la un cetăţean de etnie rromă. Rudar. Este din lemn de paltin coada. Preţul … cât o jumătate de pachet de ţigări.

Montarea cozii

Proces simplu, de data asta. A fost introdusă coada în urechea sapei (gaura cozii). Am mai făcut şi pus o pană de lemn pentru a o fixa mai bine. Şi o pană de metal pentru a o fixa şi mai bine. Și sapa-i gata.

Comments are closed.