
Melci, scoici, raci …
Pe când pregăteam acest soi de mâncare m-a dus mintea la cântecul lui Mărgineanu (și nu l-am dus până la capăt). Varianta completă aici. Titlul este o glumă. În realitate este vorba doar de raci. Am pregătit acest fel pentru că este o rețetă simplă, cu ingrediente simple şi puţine, potrivită traiului în natură. Unde trebuie să profiți de toate resursele disponibile. Din aceste motive, cum i-am văzut în pescărie, i-am și cumpărat. Deși am mai gătit și pe cărbuni, prăjiți etc. de data asta au fost făcuți în bere, după rețeta lui Păstorel Teodoreanu. Din Gastronomice. Cartea poate fi găsită în varianta electronică aici.
Ingrediente
Raci (aproape un kg), un pet de bere de 2,5 litri, piper, sare, usturoi, oțet, ulei, bulion.
Unelte
Oală, alte vase în care să fie ținuți sau spălați, spumieră, piuă pentru pisat usturoi, cană pentru mujdei.
Preparația (așa scrie în cartea lui Teodoreanu)
Pentru aceasta au fost efectuați următorii pași:
- atenție la clești tot timpul;
- se spală racii în mai multe ape pentru a fi curățați de mâl etc. Acum se scoate segmentul din mijloc al cozii, cu intestinul gros (prima fotografie; e și mâna copilului acolo). Cu această ocazie am descoperit că doi raci muriseră. I-am dat deoparte. Cică doar cei vii se pregătesc. Informație luată din două surse. Din carte (cărți) și de la vânzătoare. Au ajuns jucării excelente pentru copii (fotografia de mai jos);
- se pune berea în oală la fiert. Se adaugă sare și piper. În exces (chiar merge);
- se adaugă racii (a treia fotografie);
- se lasă la fiert cam jumătate de oră;
- se bea restul de bere (pas opțional);
- când sunt fierţi (roşii), cu spumiera se scot racii pe farfurie.
Până fierb racii, ai timp (să bei și) să faci și
Mujdei dobrogean
Sau apropiat de cel dobrogean (după cartea lui Radu Anton Roman). Pentru asta se fac pașii:
- se curăță usturoiul și se pisează;
- se amestecă într-o cană cu puțină apă, oțet, sare, ulei și bulion.
Merge de minune cu cozile de raci. Din păcate doar ele și cleștii se pot mânca. O astfel de mâncare nu te satură, ar trebui să fie o cantitate mare de raci, dar este incredibil de gustoasă.
Reflecție
După o mâncare ca asta cazi pe gânduri (o fi și berea de vină?). Și mintea te poartă departe. Și cu cât trec anii începi să te uiți înapoi și să-ți pui întrebări. Una dintre ele este ”oare dacă mâine ar fi să părăsesc lumea asta, aș avea multe de regretat”? După o mâncare ca asta nu ar fi prea multe. Pentru că ai trăit simplu și frumos. Cred.
2 thoughts on “Melci, scoici, raci …”
Un articol care iti lasa gura apa!
Drept așa! :))
Comments are closed.