Cremenea

Cremenea

Într-un articol anterior am scris despre amnar (cel de oțel). Pentru producerea scânteilor cu ajutorul acestuia, este necesar să avem și o rocă. Mai jos avem câteva roci care pot fi folosite.

1.Prima opţiune ar fi roca din fotografia de mai sus. Este, probabil, silex. Nu știu cu certitudine. Nu sunt geolog ca să pot afirma dacă este silex sau nu. Bănuiesc că este silex pentru că se cioplește bine când se folosește tehnica percuției (se lovește piatra la un anumit unghi). În urma lovirii se desprind așchii din piatră. Caut această rocă de peste 15 ani. Cât am întrebat de ea…. Am pus fel și fel de întrebări celor din zona rurală care văzuseră oameni folosind amnarul. Bătrânii mi-au oferit cele mai multe detalii însă nu au putut să mi-o arate. Vârsta îi împiedica să mai umble pentru a o găsi. În căutările mele am ajuns și la un muzeu geologic. Din păcate, cu regret spun asta, nu am fost lămurit. Deși am spus ce căutam (silex). Nu știu cu cine am vorbit pe acolo. Noroc cu sursele de informații din ziua de azi (cărți cu fotografii excepționale sau internetul). Piatra din fotografie am găsit-o pe malul unui râu. Pentru aprinderea focului cu amnarul este cea mai bună. Pe lângă faptul că păstrează tăișul o perioadă mai lungă, se poate ciopli în așchii de mărimea dorită. Însă are un dezavantaj. Mare. Nu o găsești ușor. Desigur, în unele locuri din țară se poate afla mai lesne însă nu cred că greșesc când spun că nu e comună.

 

2. A doua alegere ar fi piatra albă de râu. Probabil vorbim despre cuarțit. Este piatra despre care îmi spunea tatăl meu că se folosea, în localitatea lui, pentru aprinderea focului. Cuarțitul nu este doar de culoare albă. Varietatea culorilor, întâlnite la roca asta, este mare. Pot fi observate culori precum cenușiu, brun, cu nuanță roșiatică etc. Nu reține o muchie tăioasă precum prima rocă, nu se cioplește ușor, însă are un mare avantaj. Este comună. O întâlnești peste tot. Asta o face să fie cel mai des vizată în cazul în care se dorește aprinderea focului cu amnarul.

3. Alte roci. Sunt cele din fotografia de mai sus. Habar nu am ce sunt. La lovirea cu amnarul produc scântei decente. Nu păstrează tăişul, nu se cioplesc uşor.

Toate rocile de mai sus trebuie să aibă o muchie tăioasă. În acest fel, la lovirea pietrei cu amnarul, într-un unghi potrivit, sunt produse scântei. Acestea sunt particule de metal desprinse de pe amnar, de cremene, care în contact cu aerul iau foc (sursa https://en.wikipedia.org/wiki/Fire_striker).

 

Comments are closed.