Sandale artizanale din anvelopă de motocicletă

Sandale artizanale din anvelopă de motocicletă

 

În poveștile pe care le-am auzit de la bunicii mei, ai altora, ori ale altor bătrâni care ne depănau amintiri despre copilăria lor, am constatat un element care reprezenta o problemă comună: încălțămintea. Toți îmi spuneau cât de nasoală era treaba cu încălțările. Nu prea puneau problema hainelor însă mereu puneau problema încălțămintei. Mai pe românește, nu prea aveau. Și dacă tot vorbim de traiul în natură (survival, bushcraft etc.) cred că avem de învățat de la ei și trebuie să atingem și acest aspect. De aceea m-am apucat de acest proiect.

Sunt făcute din anvelopă pentru motocicletă (unul din avantajele de a fi motociclist). Pentru confecționarea lor m-am inspirat din materialul de aici.

Materia primă

Anvelopă de motocicletă (de la un prieten care mai repara motociclete), 4 metri de chingă, o bucată  de sârmă (găsită pe drum).

 

Unelte

Cuțit de cioplit, cuțit, ciocan, potricală (preducea), patent.

Procesul

Aşa cum am menţionat mai sus, sandalele sunt făcute din anvelopă de motocicletă. Cele de autoturism (cele întâlnite de mine) nu sunt potrivite. Au în straturile de cauciuc încorporate sârme subțiri din metal. Nu merg tăiate cu uneltele de mână de care dispun. De aceea, în urma încercărilor, m-am oprit la anvelopa de motocicletă.

Pentru a se scoate talpa, necesară pentru confecţionarea unei sandale, se taie marginile cauciucului. Operaţiunea a fost înfăptuită cu cuțitul de cioplit. Marginile în cauză conțin sârmă și trebuie înlăturată. Cum face el aici.

Cu potricala se dau câte trei găuri la fiecare talpă. Ca în fotografia cu tălpile sandalelor (a treia).

Spre deosebire de materialul de mai sus (primul link), unde se folosea doar sfoară pentru legături, eu am folosit şi sârmă. Am făcut nişte ochiuri prin care să fie trecută chinga. Altfel, în cazul folosirii sandalelor, chinga nu se roade la contactul repetat cu solul.

Am trecut chinga prin ochiurile de sârmă, am legat-o de picior şi asta a fost treaba şi cu sandalele.

Avertisment

Nu sunt aşa de comode ca cele cumpărate din magazin. Nu cred că se pot lua în picioare şi pleca la drum cu ele. E posibil să fie provocate rosături. Chinga aia trebuie să fie dintr-un material mai moale ori sa fie aleasă mai bine decât am ales-o eu. Sau avem noi picioare de oameni crescuţi în puf?

Utilitate

Această abilitate de a ne confecționa singuri încălțămintea este foarte utilă într-o societate precum cea din filmul The Road. În acel film,  supraviețuitorii aveau o mare problemă cu încălțămintea. Însă, cum probabilitatea de a ajunge într-o astfel de societate este foarte, foarte redusă (practic zero), înseamnă că și această abilitate nu are nicio valoare. În afară de mândria de a realiza ceva cu mâinile tale.

Comments are closed.