Frunze de viţă de vie la conservat prin sărare

Frunze de viţă de vie la conservat prin sărare

 

O zicală înțeleaptă a poporului nostru spune că omul gospodar își face iarna car și vara sanie. Mă străduiesc să fac și eu la fel. Drept urmare, în acest articol am scris despre frunzele de viță de vie. Puse la conservat, cu sare. Pentru sarmale, la iarnă, toamnă, primăvară, când ne loveşte pofta. Modalităţile de conservare a frunzelor sunt mai multe. Am ales-o pe cea mai simplă. În cazul în care nu iese pe gustul meu, trecem la altă reţetă. Bine, era una şi mai simplă. Să punem frunzele la congelator. Am pus și acolo, ce-o fi mare greutate? În prima fotografie sunt frunzele proaspăt culese (în primăvară), puse cu sare, iar în cea de a doua sunt după circa 4 luni.

 Materia primă

Frunze tinere de viţă de vie, sare.

Unelte

Găleată, lighean, un pet rămas de la consumul apei, foarfecă de vie, un melesteu de lemn (făcăleț) pentru mămăligă.

Procesul

 

Frunzele de viță de vie au fost tăiate cu grijă, cu foarfeca de vie, pentru că via era în floare. Să nu se scuture. Bine nu-i este. Au fost culese într-un lighean mic. Pentru spălat, am trecut la o găleată. După ce au fost spălate în mai multe ape, frunzele au fost scurse şi li s-a dat o mână de sare. Se lasă să ia sare. Pentru conservare, se trece la introducerea frunzelor într-un pet de plastic. Se pune un strat de sare pe fundul sticlei. Se rulează fiecare frunză şi se introduce în sticlă. După ce au fost băgate câteva, cu melesteul de lemn se îndeasă. Se pune un strat de sare. Se reia procesul, rulat, introdus, îndesat, strat de sare. Ultimul strat de sare a fost mai gros. A fost pus capacul și depozitată la rece. Treaba-i gata. Ce-o să iasă din toată povestea asta? Vedem. Peste câteva luni.

Secret

Un aspect neștiut este acela că frunzele de viță de vie se așază mai bine în sticlă dacă sunt îndesate cu un melesteu făcut de tine. :))

2 thoughts on “Frunze de viţă de vie la conservat prin sărare

  1. Salut,Robert! Bunica mea facea asa ceva si imi era dor sa vad asemenea chestii ce credeam ca s-au stins. Iti urmaresc articolele chiar daca nu comentez si ma lasi mereu cu un sentiment de bine ce ma duce cu gandul la copilarie. Keep going on! 😉

    1. Mulțumesc. Crede-mă, cât voi fi eu, aceste chestii nu se vor stinge. Și mă voi strădui ca ai mei copii să le ducă mai departe.

Comments are closed.

Comments are closed.