Să mai şi gătim (I)

Să mai şi gătim (I)

În opinia mea, cei interesaţi de natură trebuie să cunoască aceste lucruri. Am constatat, de multe ori, că cei care petrec o parte din timp în natură (serviciul etc.) au perioade când nu sunt cu familia. De aceea sunt nevoiţi să ştie să îşi facă de mâncare. Altfel fac foamea ori manâncă nesănătos. Aşa că şi eu gătesc.

Drept urmare prezint supă de roşii cu orez.

Ingrediente

Ceapă (una, două, trei, depinde de mărime şi de gustul fiecăruia), 1 pătrunjel rădăcină, 1 ardei gras, 1 morcov, 1 păstârnac, orez – cateva linguri , bulion, sare piper, cimbru.

Unelte

Tocător, cuţit, castron, lingură de lemn, oală.

Pregătire

Se taie legumele mărunt, fiindcă afară e frig şi e duminică şi n-ai altceva de făcut. Legumele sunt tăiate cu un cuţit care nu este un survival knife (nu este imposibil dar nici uşor să tai ceapa cu un cuţit a cărui lamă are o grosime de 4-5 mm). Un asemenea act reprobabil este pus în practică cu un cuţit obişnuit din stocurile armatei române, cumpărat din târg cu 5 lei.

Se pun legumele la călit în apă cu ulei şi puţină sare.

După ce s-au călit, se pune apă fierbinte şi orez. Până fierbe orezul, stai de vorbă cu cei apropiaţi. Oricum n-ai ce face altceva. Scapi din greşeală şi o foaie de dafin în supă. Nu cred că face rău.

Deşi nu era în reţetă, la cererea unui membru de familie, spre sfârşit adaugi şi fidea. Adaugi, ca să mănânci liniştit supa. Se sărează, piperează, cimbrează. Şi mai spre sfârşit, se adaugă bulion făcut în casă.

Se mai lasă să fiarbă puţin. La sfârşit, toată tărăşenia arată aşa (fotografia de mai jos).

Nu ştiu cât arată de apetisant însă gustul este bun. Mai mult, membrii familiei pe lângă faptul că au supravieţuit au şi lăudat această fiertură.

Felul doi a fost o musaca a la Dorna. Despre ea, altă dată.

Demn de reţinut

Gătitul poate oferi câteva aspecte interesante:

  1. Se mănâncă mai sănătos. În acest fel suntem mai puţin atinşi, spre deosebire de alte naţii, de efectele mâncării fast-food, semi-preparată ş.a.m.d.;
  2. Este mai ieftin. În modul acesta se fac economii la bugetul familiei;
  3. Nevastă fericită. Mai stă și ea degeaba;
  4. Socializare. Îţi oferă prilejul să vorbeşti cu membrii familiei. Îi întrebi dacă este ok felul de mâncare ales, vorbeşti pe parcursul gătitului, oricum stai pe langă oală. În acest fel te îndepărtezi de televizor, calculator ori telefon. Şi poţi avea surprize foarte plăcute. De pildă, (conform unei idei luate de pe internet) în urma discuţiilor, poţi constată că cei din familie pot fi încadraţi în categoria oamenilor cumsecade.
Comments are closed.