Confecționarea unor rachete pentru zăpadă

Confecționarea unor rachete pentru zăpadă

Deși a trecut sezonul în care pot fi folosite, eu cred în proverbul românesc (înțelept) că omul isteț își face iarna car și vara sanie. De aceea cred că merită să fie publicat un articol se tratează o asemenea problemă chiar și în această perioadă a anului. Eu le-am făcut toamna, nu știu dacă intru în categoria de mai sus.

Motivul confecționării este acela că sunt frumoase ieșirile în natură şi iarna. Însă pentru că a merge doar pe drumuri (ori poteci) oricine o poate face, o mai luăm și pe lângă, prin pădure. Aici apare o problemă din cauza stratului mare de zăpadă. Acum se dovedesc utile rachetele de zăpadă. Așa că am făcut unele. Aş putea să cumpăr dar … preţul este piperat. În afară de asta, vine de la sine, pentru iubitorii ieșirilor în natură, să îşi confecţioneze singuri diverse piese de echipament. Nu sunt singurul care s-a gândit la asta, după cum se poate vedea aici şi aici. Modele sunt destule, după cum se poate vedea aici.

Materiale

Două resturi de scândură de răşinoase, o bucată de sfoară, holzşuruburi.

Unelte

Fierăstrău, bardă, cuţit, cuţit strâmb, şurubelniţă, bormaşină.

Procesul

  

Se taie, cu fierăstrăul, scândura la dimensiunile potrivite. Cam 45 cm lungime, şi în jur de 20 cm (parcă) lăţime. Pentru că au fost făcute din scânduri menite să se îmbine, cu ajutorul bardei se îndepărtează marginea care serveşte la îmbinare (prima fotografie de la proces). Tot cu barda se dă forma potrivită, aproximativ ovală. Cu cuţitul, şi cuţitul strâmb, se ciopleşte până la forma finală. Toate bune şi frumoase dar dispunerea fribrelor în scândură lasă mult de dorit. Fibrele sunt dispuse vertical. Aspect care nu oferă rezistenţă la solicitări. Pentru a îmbunătăţi acest neajuns, au fost prinse cu holzşuruburi două scândurele sub rachete. În alte materiale erau deasupra. Am considerat că este mai bine să fie dedesubt pentru că în acest fel previne alunecarea cu rachetele. Chiar și așa, tot nu este bine. Pentru că se previne alunecarea înainte sau înapoi însă în lateral…tot se alunecă. Trebuie remediat, pe viitor, și acest aspect cu ajutorul unor crampoane improvizate.

Modul de prindere de picior

Am constatat, nu doar eu, că modul de folosire este diferit decât cel prezentat în diverse materiale. Se leagă diferit, călcâiul nu este lăsat liber. Se susţine asta şi aici. În SUA, această modalitate de folosire (cu călcâiul liber) este utilă la condiţiile de acolo. De regulă, o parte importantă din timp, zăpada are altă consistenţă decât la noi în ţară. Este afânată, din cauza frigului. Cel puţin asta era opinia în materialele pe care le-am văzut. Un bun exemplu este împletitura rachetelor, aceasta fiind confecţionată din piele crudă. O astfel de împletitură nu rezistă la umezeală, se desface. Nu ştiu cu siguranţă dacă cele de mai sus sunt în totalitate adevărate dar la noi în ţară pot spune că rareori am văzut astfel de condiţii. De regulă, la noi zăpada este mai umedă sau are crustă deasupra. Din aceste motive au fost prinse rachetele de piciorul aflat dispus înspre partea din față a acestora (mergea și mai în față). Facilitează urcușul.

 

Comments are closed.