Ascuţirea cremenii pentru amnarul de oțel

Ascuţirea cremenii pentru amnarul de oțel

În urma scăpărărilor, a lovirii pietrei cu amnarul de oțel, tăișul cremenii se toceşte. Aşa cum menţionam într-un alt articol, pentru a  putea produce scântei cremenea trebuie să aibă o margine ascuţită. Pentru că astfel de rocă este dificil de găsit, mă refer la silex (o fi silex sau vreo varietate de-a lui ce am eu?) prefer să o ascut. Altfel, ar trebui să cioplesc o altă aşchie din bolovanul de silex, iar pe cea veche să o arunc. Este prea prețioasă ca să fie aruncată. Şi este cea mai bună pentru scăpărat.

Desigur, pentru cei din alte zone ale țării, cum este Miorcani ori Murfatlar, nu cred că este o problemă. Acolo se găseşte silex (sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Silex). Pentru noi, cei care nu avem acces la ea uşor, este. Așa că românul e inventiv. Experiența căpătată la cioplitul uneltelor de sticlă ori piatră a fost pusă în practică și la cremenea pentru amnar. Ascuţirea se face cu retuşorul. Despre retuşor am scris aici. Materialele video de acolo pot fi o bună resursă și în acest caz.

 Materia primă

Cremene.

Unelte

O bucată de piele, retușor, ochelari de protecție, găleată de plastic.

Procesul

Primul pas, în obținerea cremenii pentru scăpărat constă în cioplirea ei, cu ciocanul de piatră, pentru a desprinde o aşchie de dimensiunea potrivită. Să intre în trusa pentru facerea focului. Pentru aceasta se lovește bolovanul de silex, cu ciocanul, la un anumit unghi. Se poate vedea cum face un profesionist aici, unde este explicat în detaliu procedeul. Tehnica percuției este denumirea folosită în lucrările de specialitate. Mai jos, sunt aşchiile de piatră desprinse din ultima bucată, aflată în spate.

Următorul pas este ascuțirea cremenii care s-a tocit în urma folosirii. În literatura de specialitate poartă denumirea de tehnica presiunii. Pentru ascuțire, se pune cremenea în palma stângă (dreptacii), peste bucata de piele, iar cu degetele se prinde piatra. Tăișul care trebuie reascuțit trebuie să fie poziționat spre noi. Se împinge în jos marginea pietrei, cu retușorul aflat în mâna dreaptă, pentru desprinderea unei așchii. Aceasta este de dimensiuni mici. O descriere mai bună a tehnicii de cioplire cu retușorul este aici. La pagina 6. Și cu imagini. Pentru a împiedica împrăștierea așchiilor de piatră, pot fi foarte tăioase, activitatea se face deasupra găleții de plastic.

După ascuțirea cu retușorul, arată ca în fotografiile de mai jos. Se poate vedea cum a fost cioplită piatra. Acum cremenea este ascuţită şi poate fi folosită pentru scăpărat.

  

 

Comments are closed.