Tehnică pentru producerea așchiilor pentru foc

Tehnică pentru producerea așchiilor pentru foc

Așchiile sunt foarte utile pentru aprinderea focului. Mai ales în condiții de umezeală fiindcă, după cum se știe, interiorul lemnului (recomandat pentru aşchii) nu este ud. De fapt, fără așchii … cam greu de făcut focul. Problema este, cum le facem? În cartea sa, Northern Bushcraft (se poate vedea aici), renumitul instructor Mors Kochanski  recomanda o tehnică. Este cea din materialul de aici. Se mai poate vedea și în fotografia de mai jos.

 

 Fotografia a fost luată de pe http://paulkirtley.co.uk/2013/how-to-make-fantastic-feathersticks/.

Departe de mine gândul de a-l contrazice pe marele instructor Mors Kochanski sau pe cel din imaginea de mai sus. Însă poate fi și o altă modalitate de producere a așchiilor. M-am inspirat din lucrarea Northern Bushcraft, scrisă de instructorul menționat anterior, este o lucrare valoroasă. Însă eu prefer o altă tehnică. Cea pe care o folosesc se poate vedea în materialul de aici. Pe la minutul 2.48. Puțin o folosește meșterul. După cum se poate vedea, și noi avem tehnici care pot fi folosite pentru așchii dar care nu sunt promovate.  Un alt loc în care l-am văzut este aici. Pe la minutul 27.58. Mai sunt și altele, tot în rusă unde le-am văzut. Opinia mea este că sunt și alte materiale, nu doar în engleză, care pot fi folosite. Nu doar de vorbitorii de limbă engleză dețin ”secretele bushcraft-ului”.

Nici de departe nu am de gând să susţin că am inventat o tehnică nouă, cum se susține aici. Am mari rezerve că ce prezint eu sau ce se prezintă în materialul anterior ar fi elemente de noutate. Opinia mea este că ce a fost de descoperit cu privire  la traiul în natură, s-a cam descoperit. Adevărata problemă o constituie punerea lor  în practică. Eu mă străduiesc. Se poate vedea şi în fotografia de mai jos. Ori în fotografia din titlu (era mai bine dacă le făceam mai spre capătul ţăndării de lemn).

Pentru producerea aşchiilor, conform tehnicii pe care o susţin, se poate face (dreptacii):

  • ghemuit la sol (fără ca genunchii să fie pe pământ);
  • se pune cuțitul cu muchia rezemată de picior (sau mâna), în zona genunchiului, preferabil la piciorul stâng;
  • mâna stângă trage de țandără iar genunchiul cu/ori mâna dreaptă împinge înainte.

Avantaje:

  • nu trebuie să fie un buștean pe care trebuie să se sprijine țandăra de lemn. O piatră sau pământul, nu reprezintă pentru mine o soluţie. Pot fi lovite cu cuţitul. Şi nu e bine;
  • este mai lesne, se pot folosi ambele mâini, una trage, alta împinge;
  • este mai rapidă decât cealată tehnică, se fac mai repede aşchiile;
  • nu trebuie să mă așez în zăpadă ori pe solul rece, umed sau înghețat (precum în fotografia de mai sus).

Neajunsuri:

  • sunt produse așchii de calitate dar este posibil să nu fie de finețea tehnicii din Northern Bushcraft. Cu practică, se poate remedia acest aspect, mai ales dacă se foloseşte partea dinspre vârful cuţitului  (aspect împrumutat din Northern Bushcraft).

Notă

Nu am folosit expresia feather sticks! :))

Comments are closed.