Amnar simplu

Amnar simplu

Vroiam de ceva vreme să fac un astfel de amnar. Simplu. Care poate fi confecționat de oricine. Fără să fie forjat, fără să fie necesare unelte multe. Am urmărit să aibă un şnur cu care să poată fi legat de una din găicile pantalonilor. În acest fel se înlătură probabilitatea de a fi pierdut.  Și să poată fi purtat în buzunarul pantalonilor. La îndemână. Aşa cum îl purtau bătrânii. Pentru ei, amnarul era cel care conta. Piatra mai puţin. Cea potrivită pentru scăpărat, cea albă, se găsea (găsește) peste tot. Însă modalitatea de confecţionare nu îmi aparţine. La o căutare pe internet (file striker) se poate afla că mulţi au confecţionat, confecţionează, amnare de o asemenea manieră. Motivul pentru care merită să fie scris articolul, este acela că pentru facerea unui asemenea amnar, decent, care-și îndeplinește bine rostul, costurile sunt aproape inexistente.

În imagini apar două amnare.

Materia primă

Pilă (călită foarte tare), o bucată de şnur.

Unelte

Polizor unghiular, bormaşină, burghiu, ciocan, bomfaier, menghină.

Procesul

Este simplu, uşor de făcut. Se prinde pila în menghină. Se loveşte cu ciocanul. O pilă potrivită pentru un amnar bun este călită foarte tare. În urma lovirii cu ciocanul, se rupe precum sticla. Amnarul dintr-o astfel de pilă scoate bine scântei. Cu bormaşina a fost dată gaura pentru şnur în coada pilei. Cu bomfaierul a fost tăiată coada ei. Nu este călită tare și poate fi tăiată cu bomfaierul.

Cu polizorul unghiular au fost rotunjite colţurile noului amnar. Cu grijă, să nu fie decălit materialul. Nu a mai rămas decât să adaug un şnur pentru legarea lui şi astfel m-am ales cu un amnar bun care nu m-a costat mai nimic.

Însă nu e necesar să avem atâtea unelte pentru a face un astfel de amnar. O bucată de pilă ruptă, fără să fie găurită și fără să fie rotunjită, funcționează la fel de bine.

  

 

Comments are closed.