Recipient din os pentru acele de cusut

Recipient din os pentru acele de cusut

Ideea confecţionării unui asemenea recipient fost luată în urma unei vizite efectuate în Suedia. Cu această ocazie am reușit să fotografiez un asemenea obiect. Cel din primele imagini de mai jos. Este făcut din corn de ren, spuneau cei de acolo. Fotografia a fost făcută într-un loc cu specific viking. Așa susțineau ei.  Așa că am decis să fac  și eu unul. Nu pot spune că este cu specific viking și alții aveau ceva asemănător. Însă nu doar mie mi-a trecut prin cap așa ceva. Pe internet se pot afla exemple o grămadă. Doar dacă se introduce în motorul de căutare expresia „saami repair kit” se poate afla răspunsul. Când l-am făcut nu am respectat modelul, am vrut să îmi aduc aportul personal, să îl fac în felul meu.

 

Unelte

Cuțit, bomfaier, rașpel, șmirghel, găleată, menghină pentru lemn, bormașină.

Materia primă

Două oase de vită, o bucată de piele (depărată și argăsită de mine), o bucată de șnur de piele.

Procesul

   

Deși în alte materiale de pe internet am văzut că oasele erau fierte înainte de prelucrare eu nu am făcut asta. Am preferat să le lucrez fără a le fierbe.

Cu cuțitul au fost îndepărtate de pe os tendoanele, țesuturile etc. Cu bomfaierul, oasele au fost tăiate la dimensiunea potrivită. Fiecare componentă a recipientului. Au fost puse într-o găleată cu detergent și spălate. Mai ales interiorul unde era măduva, pentru că era foarte multă grăsime. Apoi le-am lăsat la uscat câteva zile. Poate o săptămână. La umbră. Am avut surpriza ca unul dintre oase să se fisureze. A fost pus sub streașină dar într-un loc în care bătea soarele în acoperiș. Așa că nu am mai repetat greșeala și le-am pus la uscat în dosul casei, unde nu bate soarele.

Pentru aducerea la mărimea potrivită au fost polizate cu rașpelul și șlefuite cu șmirghelul. Rașpelul merge de minune la os. Bucățile mici (cea aflată deasupra precum și ce de sub recipient) au fost inițial găurite cu bormașina (singura unealtă electrică folosită) și ulterior au fost tăiate din os la mărimea potrivită. Se poate vedea în prima fotografie de la proces. La prelucrarea lor am folosit menghina pentru lemn pentru a le ține în loc. Fiind de dimensiuni mici erau greu de polizat cu rașpelul.

Nu a mai fost necesar decât un șnur de piele, trecut prin găurile căpăcelelor, precum și bucata de piele pentru ace și recipientul a fost gata. Am adăugat și un inel de os în scop pur decorativ.

Utilitate

Mică. Deși oricine poate face asta, sincer, e cam inutil. Când se făceau asemenea recipiente, oamenii de atunci nu aveau acces la alte materiale sau recipiente. Acum, cu atâtea ambalaje din plastic pentru pastile, chiar nu e necesară confecționarea unui asemenea obiect. Decât de dragul de a face ceva cu mâinile tale.

Comments are closed.