Teacă de cuțit din piele crudă

Teacă de cuțit din piele crudă

Un prieten mi-a făcut cadou un cuțitaș cu aspect medieval. Pentru că îmi părea cam trist fără teacă, am decis să îi fac una. Am mai făcut teci dar de data asta am încercat să îi fac una din piele crudă, neargăsită.

Materiale

Piele crudă de capră, o bucată de piele tăbăcită, o bucată de țeavă de plastic rămasă de pe la construcțiile din zonă.

Unelte folosite

După cum se poate vedea mai jos, au fost folosite următoarele unelte: găleată (rămasă de pe la construirea caselor), ață (de calitate cam îndoielnică), foarfecă, ac de cusut piele, sulă, degetar, patent, furculiță.

Procesul

Pielea crudă a fost pusă în apă, la muiat. Era uscată ca o scândură. A fost lăsată o noapte. Acum, a fost tăiată, cu ajutorul unei foarfeci, o fâșie de piele. Cu ea a fost înfășurat mânerul cuțitului. De două ori. În a doua fotografie de mai jos se poate vedea cuțitul fără a fi înfășurat în piele.

 

Următorul pas a fost să asigur o altă teacă în interiorul tecii de piele crudă. De teama ca să nu cumva să străpungă pielea crudă. A fost făcută dintr-o bucată de țeavă de plastic. Tot din acest motiv am și îndoit-o puțin la capăt să nu treacă prin piele.

 

După ce a fost tăiată pielea la dimensiunile potrivite, cu furculița au fost date semne pe piele pentru a asigura o distanță egala a cusăturilor. Am folosit o tehnică de coasere cu un singur ac. M-am dus cu cusătura de la vârful tecii pâna la locul de introducere a cuțitului apoi m-am întors cu cusutul de unde am plecat. S-a realizat o coasere în ”X”.

 

După aceea am cusut o bucată de piele tăbăcită pentru a asigura și o gaică de prindere. Acum s-a folosit patentul. Cam greu să scoți acul din strat dublu de piele.

 

La sfârșit, după coasere, arată ca în fotografia de mai jos.

Nu este frumoasă dar este practică.

Neajunsuri

Combinația piele tăbăcită și piele crudă nu mi-a ieșit tocmai bine. În urma uscării pieii crude a rămas distanță între ea și pielea tăbăcită. Nu mai folosesc asemenea combinație pe viitor. Poate altora le iese. Mie, nu.

 

Comments are closed.