Obielele, piesă de echipament pentru supraviețuire?

Obielele, piesă de echipament pentru supraviețuire?

A venit vreme mai rece. Iar perioada mersului cu picioarele goale ori cu sandale a trecut. Pentru protecţia piciorului, o piesă de echipament, utilă la astfel de temperaturi, în situaţii de urgenţă, este reprezentată de obiele. De mic eram interesat de ele. Le-am mai prins, am văzut ţărani care purtau opinci cu obiele. De asemenea, am avut ocazia să și  discut cu cei care au purtat. Mi-au explicat cum erau puse pe picior. Un material în care se poate vedea cum erau înfășurate pe picior obielele este aici. Pe la minutul 12.08 începe meșterul să le încalțe.

O altă modalitate de înfăşurare obielelor pe picior este cel care a fost folosit în armata rusă. Pentru că nici la ei nu se mai folosesc după cum se poate vedea aici. Un material cu privire la cum puneau militarii obielele este aici. Alți jupâni, cum este cel de aici, înfășoară obielele fără să pună piciorul jos! Tatal meu mi-a spus că le-a mai prins şi în armata noastră. Puţin.

În fotografiile din articol este prezentat modul rusesc de încălţare al obielelor. L-am adoptat pe acesta deoarece, după cum se poate vedea şi în materialele anterioare, cu obielele înfășurate astfel se poate purta încălțămintea din zilele noastre. Lungimea obielelor din materialele de pe internet este de 70 – 90 cm. În alte cazuri este de 120 cm. Ale mele sunt de aproape 1,50 cm. După mai multe experimentări am observat (în cazul meu) că stau mai bine pe picior decât cele mai scurte. Lățimea poate fi între 30-40 cm.

Obielele au anumite avantaje:

  • se spală uşor; se usucă mai uşor; se aerisesc mai bine (dacă sunt ținute la aerisit); se murdăresc mai greu (poți să schimbi capetele care sunt înfăşurate pe picior); în funcţie de vreme le poţi înfăşura de mai multe ori pe picior (adică pot fi precum două, trei perechi de ciorapi); se pot improviza din orice material textil care are dimensiunile potrivite; găurile din ţesătură nu reprezintă o problemă.

Dezavantaje:

  • puțin probabil să mai fie purtate în mod obişnuit din cauza presiunii sociale, ceilalţi se uită ciudat la tine (şi în situaţii de survival?); trebuie învăţat modul de încălțare al obielelor; pot provoca rosături sau băşici la picior.

Utilitate

Foarte utile într-o lume în care nu se mai găsesc ciorapi, șosete. Cum acest lucru este puţin probabil, înseamnă că şi acest lucru este cam inutil. Însă este bine de ştiut. Dacă, totuşi, se termină ciorapii?

Comments are closed.