Malasolcă

Malasolcă

Era mâncarea de zi cu zi a locuitorilor Deltei (sursa aici). Marele sportiv Ivan Patzaichin afirma că malasolca îi aduce aminte de copilărie. Aşa se susţine aici. Consider că o astfel de mâncare merită atenția noastră, a celor interesați de viețuirea sub cerul liber. Este tradițională (multe lucruri tradiţionale sunt utile domeniului nostru), gustoasă şi se prepară simplu. Am preferat să folosesc peşte uscat. De ce? Consider că cei preocupaţi de viaţa sub cerul liber trebuie să aibă informaţii legate de modalităţile de conservare şi preparare a hranei folosite în vremuri când nu era frigiderul. Nu doar cunoştinţe cu privire la cuţite, echipament etc. Malasolca a fost preparată dupa cartea lui Radu Anton Roman. Am preferat reţeta lui pentru că se pun legumele împreună cu peștele în aceeași apă. În alte rețete se fierb separat. Legumele au fost din grădina mea iar peștele a fost uscat de mine. Linguroiul din tuci e cioplit de mine.

Ingrediente

Pește uscat (mreană), cartofi, un morcov, o ceapă.

Unelte

Tuci, pirostrii, cuțit.

Prepararea

Au fost parcurşi următorii paşi (imagini sub fiecare pas):

1.Se pune peștele la desărat, în apă. A fost ţinut o noapte. Am schimbat apa de câteva ori.

2. Se curăță legumele. Se pun împreună cu peştele în tuci.

3. Se pune apă şi tuciul la fiert.

4. Se fierbe mocnit. Nu ştiu cât timp.Mi-am văzut de treabă pe lângă foc.

5. Se verifică dacă a fiert peştele şi legumele. Merge să fie gustată şi zeama.

6. Când a fiert totul, se scot legumele şi peştele pe o farfurie. Se lasă să se răcească. Nu mult. Pentru că foamea e mare. Şi în natură când te loveşte o face brusc şi aşa de zdravăn că te ia cu ameţeală.

2 thoughts on “Malasolcă

Comments are closed.

Comments are closed.