Construcţie din anvelope

Construcţie din anvelope

Recunosc că am pornit neîncrezător când am început acest proiect. N-am mai făcut niciodată așa ceva. Din acest motiv, prima dată am început construcţia cu doar 20 de cauciucuri. Nu părea a fi ceva care să reziste, să nu se probușească. Însă, deși nu pare la prima vedere este o construcție incredibil de stabilă și solidă. Dacă avem în vedere faptul că fiecare cauciuc înghițea cam peste o roabă de pământ, greutatea și modul de aranjare a anvelopelor duc la o construcție solidă, de încredere. Iar pământul după ce a fost bătut cu barosul capată o duritate de nu-ţi vine să crezi, parcă e de beton. Consider că poate fi o soluţie ieftină, unde nu sunt necesare unelte multe şi nici cunoștințe prea multe cu privire la construcții dar cere ceva muncă pentru a construi un adăpost.

Dacă la început îmi părea greu de crezut ce afirmau unii, că se poate construi o casă în acest fel, acum, în urma construirii doar a unui zid, pot susţine că e posibil. Bine, sunt alții care au descoperit asta cu mult înaintea mea și au un cuvânt de spus în acest domeniu. Se poate căuta pe internet earthship sau tires house.

Motivele construirii unui astfel de zid au fost mai multe:

  • necesitatea. Chiar trebuia un zid de sprijin, pământul mereu fugea, o lua la vale;
  • sătul de betoane, sătul de standarde, mereu să mi se spună cum trebuie făcut. Neapărat trebuie realizat din beton pentru că așa face toată lumea;
  • prețul. A fost ridicol de mic în comparație cu cel care l-aș fi plătit pentru un zid de beton. A fost plătit doar transportul cauciucurilor;
  • dorința de a face. De a realiza ceva cu forțele proprii. Iar la sfârșit murdar de pământ, plin de sudoare, obosit, să privești cu satisfacție rezultatul și să-ți spui „Eu l-am făcut”.

Materiale

Cauciucuri, pământ, lespezi de piatră, bucăți de țiglă.

Unelte folosite

Roabă, lopată, baros, sapă, târnăcop, săpoi, mănuși.

Alte aspecte necesare

Capacitate de efort fizic, disponibilitatea de a efectua muncă fizică brută, capacitatea de a îndura (cel mai dificil aspect, azi toți urmărim confortul), hotărâre.

Mod de construire

După cum am afirmat mai sus, nu consider că sunt necesare prea multe cunoştinţe cu privire la construcţii. A fost pus pe sol un rând de cauciucuri şi  umplut cu pământ. Se bate cu barosul. Pământul trebuie să fie bine bătut. Altfel, sub greutatea anvelopelor de deasupra, cele de jos se deformează. Construcţia poate fi afectată. Trebuie urmărit ca baterea cu barosul să fie mai ales spre maginile cauciucului. Acolo trebuie să fie îndesat pământul. Ca în fotografiile de mai sus.

Urmează stratul superior. Avînd în vedere modul de aranjare a cauciucurilor trebuie să prevenim curgerea pământului, atât la umplere, la baterea lui, cât şi în timp, după construire. În materialele aflate pe internet se puneau bucăţi de folii de plastic în partea de jos. Eu am pus bucăţi de ţiglă, lespezi de piatră chiar şi bucăţi de beton.

Urmează aşezarea celuilat strat de anvelope, umplerea lor cu pământ şi baterea. Tot aşa până sus, la înălţimea dorită. Ideal ar fi ca toate cauciucurile să aibă aceeaşi dimensiune. Însă nu întotdeauna lucrurile merg la modul ideal. Astfel, cele la care am avut acces erau de mărimi diferite, grosimi diferite. Ceal mai dificilă, problema grosimii, a fost rezovată prin punerea sub cauciucul mai îngust a unei lespezi de grosimea şi mărimea potrivită.

Pentru o stabilitate mai mare zidului i-a fost dată înclinaţia către pantă.

Comments are closed.