Cuțit simplu, ușor de confecţionat

Cuțit simplu, ușor de confecţionat

Acest articol nu este spre lauda mea, că am reușit să fac un cuțit, ci se socotește un îndemn. Dacă eu am putut, oricine îl poate face. Fiindcă nu a fost forjat. Realizat mai mult cu flexul (polizorul unghiular). Ultimile ajustări au fost efectuate cu pila. A rezultat un cuțit funcțional, cinstit, care ține gura bine. Confecționat cu unelte comune ce pot fi găsite în mai toate gospodăriile. Nu are parte de finisaje și nici nu-i prea trebuie. După cum cred eu. Pentru că am vrut un cuțit care să-și facă treaba bine și după care nu o să suspin dacă îl pierd, se zgârie sau se deteriorează. Tecii i-a fost atașată o bucată de sfoară pentru a fi purtat. Fiind prea mare pentru a fi atârnat de gât este petrecută sfoara peste umărul drept și purtat la subraț. Cel stâng.

Dimensiunile lamei cuțitului sunt: lungime – 140 mm, lățime- 27 mm în cel mai lat punct, grosime – 4 mm la bază (cam prea gros pentru mine), se îngustează spre vârf.

Pentru confecţionare cât şi în ce priveşte forma lui m-am inspirat de aici. Se poate vedea cuţitul pe la minutul 1.43.

Materiale

Foaie de arc, ulei de motor ars (pentru călit), ulei de motor nears (pentru mâner), cărbuni de lemn, o bucată de țeavă din mase plastice, piele crudă, ață, ceară.

Unelte

Forjă, menghină, polizor unghiular, ciocan, nicovală, clește fierărie, pilă, șubler, rașpel, bardă, bormașină, burghiu pentru lemn (de 12), hârtie abrazivă, ac, o sulă, o furculiță.

Procesul 

Se taie cu flexul foaia de arc aproape de dimensiunile dorite. Se decălește materialul. Pentru asta a fost pus în forjă până s-a înroșit apoi a fost introdus într-un vas cu cenușă. Lăsat o noapte să se răcească încet. În prealabil lama a fost îndreptată pe nicovală, materialul fiind curb.

A urmat polizarea cu flexul până ce lama cuțitului a luat forma dorită. A fost măsurată grosimea ei cu șublerul, la gura tăișului. După marcarea mijocului, pe lungime, a fost efectuată subțierea lamei. Tot cu polizorul unghiular. Utimile ajustări au fost realizate cu pila. A mers să fie folosită pentru că materialul era moale deoarece a fost decălit.

Următoarea etapă a fost călirea în ulei ars. Pentru asta a fost pusă lama în forjă, încinsă până când s-a înroșit bine și nu a mai fost atrasă de magnet, apoi cufundată în ulei ars. Încălzit în prealabil. Din fericire, nu s-a strâmbat lama la călire.

Revenirea a fost efectuată în cuptorul aragazului. Cam o oră și jumătate. La circa 200 de grade. Mai înainte lama a fost curățată bine de lei pentru a nu mirosi în casă. În acest fel, pe viitor, soția o să fie de acord să fie folosit aragazul și pentru astfel de activități. Lama a fost și lustruită pentru a se putea vedea culoarea.

Mânerul a fost confecționat dintr-o bucată de lemn de foc. Esența, stejar. După găurire a fost introdus epoxy în interior apoi coada cuțitului. Lăsat o noapte ca să se întărească. Lemnul a fost cioplit cu barda până aproape de forma dorită apoi a fost prelucrat cu rașpelul până la forma finală. Finisat cu șmirghel. Apoi a fost uns cu ulei de motor. Cel nears.

Teaca a fost confecționată din piele crudă. Pentru asta, pielea a fost pusă la înmuiat. După ce a devenit flexibilă a fost tăiată la dimensiunile potrivite. A fost înfășurată pe bucata de plastic (cea din interiorul tecii) și lăsată să se zvânte. A urmat coaserea. Marcarea locurilor pentru găuri a fost efectuată cu furculița. Găurile cu sula. Teaca a fost pusă la uscat. După uscarea completă, pentru a nu trage umezeală a fost dată cu ceară topită.

Comments are closed.