Confecţionarea unui cadru de rucsac din lemn

Confecţionarea unui cadru de rucsac din lemn

Consider că este necesar ca noi, cei interesaţi de viaţa sub cerul liber, să exersăm abilităţile de a improviza, de a confecționa. Nu e doar părerea mea. Astfel, în manualul de supraviețuire al forțelor armate din SUA se precizează următoarele „în SUA avem unelte disponibile pentru toate necesitățile. Multe din ele sunt ușor de înlocuit când se deteriorează. Această mentalitate easy-come, easy-go, easy to replace, (la noi se spune „cum vin așa se duc”), face ca să nu fie necesar să improvizăm. Această lipsă de experință în „a face” poate fi un inamic într-o situație de supraviețuire”. Manualul se poate afla aici. O întrebare apare. În goana noastrtă după unelte, nu cumva ne îndreptăm în aceeași direcție, nu cumva le călcăm pe urme? De aceea, confecţionând asemenea lucruri (nu doar ele), în felul acesta exersăm. Pentru cadru m-am inspirat de aici. Un alt cadru de rucsac se poate vedea aici. Pe el l-am purtat de mai multe ori. Este surprinzător de comod. Chiar mai confortabil decât raniţa militară. Cel din prezentul articol n-am apucat să îl port, să emit o opinie.

 

Materiale

O crăcană de alun tăiată iarna şi ţinută câţiva ani sub streaşină, un rest de stinghie de brad, chingă (a fost folosită ceva vreme pentru bagajul de cală, la avion. S-a rupt catarama dar chinga e bună), piele crudă, o bucată de piele tăbăcită care stătea degeaba, sfoară, aţă de cânepă, un sac, câţiva metri de sfoară.

Procesul

Crăcana a fost curăţată de coajă. Apoi frecată cu hărtie abrazivă (şmirghel). Fiindcă era strâmbă a fost îndreptată la foc. După ce a fost unsă cu ulei în prealabil. Pielea crudă fost pusă la muiat în apă. Când a devenit flexibilă au fost tăiate câteva fâşii din ea. Cu ele a fost legată stinghia de brad şi bucata de lemn de care a fost prinsă chinga. Şi în acest fel am alcătuit cadrul rucsacului. Ulterior a fost adăugată chinga, pentru a putea fi purtat. A fost legată fix la un capăt, cel de jos. La celălalt a fost formată o buclă. În ea va fi introdus capătul de jos al cadrului de lemn. Aşa ne sfătuiau militarii mai vechi să facem cu raniţa militară. A fost adăugată o sfoară pentru prinderea bagajului de cadru. Şi acum avem o modalitare de a căra, duce bagajele. Cu un lucru făcut de noi. Pentru care nu e prea mare bătaie de cap pentru a-l face.

Comments are closed.