Teacă pentru cuțit „a la Siberia”

Teacă pentru cuțit „a la Siberia”

Pentru că teaca cuțitului meu nu reușea să-l țină bine înăuntru (am avut neplăcuta surpriză ca la o drumeție să sară din ea, de am fost nevoit să îl caut), am decis să-i fac eu una. Și am urmărit să fie ceva diferit, dar simplu, funcțional, fără brizbriz-uri. Astfel văd eu lucrurile, în ceea ce privește traiul în natură, în asta constă o astfel de înclinație, pasiune. Nicidecum în lucruri scumpe. Și așa am ajuns la o astfel de teacă, la un model siberian. Pentru facerea ei, m-am inspirat de aici și aici. Nu am urmărit să fie cât mai frumoasă, cât mai finisată, aranjată, ci să fie un lucru ce poate să îmi fie de folos.

Nu vreau să blamez teaca cu care este vândut cuțitul. Dacă avem în vedere prețul lui mic … nu mai e nimic de zis, scris. Și e un cuțit bun. De am fi avut asemenea cuțite acum 20-30 de ani …..Acum lucrurile stau puțin diferit. Și nici cuțitele nu mai sunt la fel. Unele dintre ele au ajuns să semene cu niște drugi de oțel.

Dar lucrurile nu au mers tot timpul strună cu teaca. De exemplu, mai jos sunt, de fapt, două teci. La una a crăpat lemnul. Din vina mea.

 

Materiale

Lemn de foc uscat (stejar), două cutii de conserve, o bucată de piele, oțet cu rugină (folosit la curățarea unor topoare).

 

Unelte

Bardă, rașpele, hârtie sticlată, cuțit strâmb, cuțit de cioplit, daltă de lemn, ciocan de lemn, fierăstrău, menghină, pensulă, foarfecă de tablă, ciocan, un cui, ruletă.

Procesul

Primul pas a fost alegerea lemnului. A fost aleasă o bucată fără fisuri. A fost cioplită cu barda până aproape de dimensiunile finale. Apoi, se taie cu fierăstrăul locașul pentru lama cuțitului. Se lărgește cu cuțitul de cioplit.

Cu dalta, și cuțitul de cioplit se face locașul pentru mânerul cuțitului. Apoi se trece la rașpel. Cu ajutorul lui se aduce teaca la dimensiunile dorite. Se finisează cu hârtie abrazivă. Pentru colorare, am folosit pensula și oțet cu rugină. Astfel, lemnul a ajuns să aibă nuanța din imagine. Tabla de la cutiile de conserve a fost tăiată cu foarfeca la dimensiunile dorite. A fost îmbinată prin modalitatea „falț simplu culcat” și montată pe teaca. Ca să nu fugă de pe lemn, cu un cui, a fost punctată tabla în multe locuri. La sfârșit a fost adăugată legătura de piele pentru purtarea la gât. Și astfel m-am ales cu o teacă bună pentru un cuțit bun, care-l ține bine înăuntru, să nu îl pierd.

   

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Teacă pentru cuțit „a la Siberia”

Comments are closed.

Comments are closed.