Pansamentul

Pansamentul

 

Este știut de către cei care petrec timpul în natură, ori cei interesați de ea, că este indicat să avem asupra noastră mijloacele necesare acordării primului ajutor. În acest articol am scris câteva rânduri legate de pansamentele care pot fi luate în teren. Alții folosesc termenul de bandaje. Indiferent cum le spunem, cred că este bine să le avem asupra noastră. Mai jos sunt câteva exemple (pot fi mai multe feluri).

Pansamentul militar

 

La momentul actual, pe piață se poate observa că sunt mai multe tipuri de pansamente pentru militari. Cel din fotografiile de mai sus este al meu. În prima fotografie e în husă, în a doua este fără. Mai sunt și altele care sunt apropiate. Nu știu să spun care este cel mai bun. Când l-am obținut eram interesat de un pansament israelian (israeli bandage). Precum cel de aici. Eu nu am găsit decât așa (cel din foto).  Bine, și acesta e tot israelian dar nu e de cel care voiam eu. Pe site-ul Uriel, producătorii susțin că este un pansament pentru militari ori lucrători din domeniul ordinii publice. În fotografia de mai jos este prezentat pansamentul scos din ambalaj (imagine luată de pe site-ul https://urielblogs.wordpress.com/2012/05/22/uriel-silver-multi-bandage/). Un material legat de folosirea lui este aici. Consider că acest tip de pansament (cel militar) este cel mai potrivit pentru a fi luat în teren.

Fașa de tifon

Ca în fotografia de mai sus (imagine luată de pe http://para-farmaceutice.ro/37,0,fasa.html). După cum se poate vedea, fașa este de dimensiuni diferite. În cazul meu, acest tip de pansament stă acasă. Poate să fie luat în teren? Deși nu are proprietățile celor menționate mai sus, poate fi o soluție. Pentru mine poate fi, dacă punem în balanţă faptul că în copilărie era comun să „legi” rănile cu cârpe. Un mare avantaj al acestui pansament este acela că e ieftin.

Tamponul

Nu este construit pentru plăgi. Este evidentă destinația lui. Însă are câteva avantaje. Este de dimensiuni mici. Ocupă loc puțin. Despre folosirea tampoanelor pentru plăgi, mai ales pentru plăgile produse de glonț, un material bun este aici. Este interesant. Și mai interesante sunt comentariile cu privire la acest subiect. Deși articolul este împotriva folosirii lui pentru plăgi cei care susțin că au participat la lupte consideră că folosirea tamponului este o soluție când nu este o altă posibilitate ori împrejurările nu permit folosirea pansamentului militar.

Îndemn

Legat de folosirea celor de mai sus nu cred că sunt omul potrivit. Nu o să scriu nimic despre asta. Cel mai bine este să urmăm cursuri de specialitate. Nu costă mult. Eu am urmat unul organizat de Crucea Roșie. Pe cei care citesc acest material îi rog să urmeze astfel de cursuri. În opinia mea, este anormal să dăm o căruță de bani pe un telefon sau alte bunuri (servicii) iar pentru un curs de prim ajutor să ne codim. Un asemenea curs poate salva viața. Mai ales a celor apropiați.

 

 

Comments are closed.