Obiect tradițional pentru culesul fructelor

Obiect tradițional pentru culesul fructelor

Acest articol nu tratează nimic legat de subiecte care sunt atrăgătoare, la modă, cum ar fi cele privitoare la cuțite, topoare, echipament, foc sau adăpost. Doar un obiect banal folosit pentru culesul fructelor. Nu afirm că cele menționate anterior nu ar fi utile. Sunt. Și pe mine mă atrag, recunosc. Dar specificul acestui blog este reprezentat de traiul în natură (supraviețuirea i se mai spune) pe termen lung. În funcție de asta sunt alese articolele. În opinia mea, traiul în natură nu se rezumă doar la cele de mai sus. Iar cel mai bun exemplu vine de la cei dinainte noastră, bunici, părinți etc. Au petrecut mai mult timp în natură decât noi.

Un astfel de obiect folosit pentru culesul fructelor, precum cel din imagine, este cât se poate de util. Cu ajutorul lui, fructele se pot culege din locuri unde noi nu putem ajunge. Desigur, există posibilitatea să fie scuturate ori doborâte cu fel și fel de obiecte, dar depinde de la caz la caz. Dacă se dorește ca fructele să fie stocate, cu un astfel de obiect sunt culese în stare mai bună și pot fi păstrate pentru o perioadă mai lungă. Cele vătămate se strică mai repede.

Gheară i se spunea în zona în care am copilărit. În alte zone este cunoscut sub denumirea de hoțoaică, mână.

Am văzut pe internet câteva dispozitive improvizate în acest sens. Unul este în imaginea de mai jos (luată de pe https://knowledgeweighsnothing.com/diy-fruit-picker-made-from-a-soda-bottle-broom-handle/).

Un material în care se poate vedea cum este confecționat este aici. Nu l-am încercat însă nu îmi pare că este la fel de util ca cel cu care am copilărit. Cu cel tradițional poți să ridici, tragi ori să răsucești. Un alt avantaj este că poate fi folosit din mai multe unghiuri. Din lateral, de sub etc. Poate fi folosit printre crengi, crenguțe. Cel prezentat pe internet poate fi folosit doar din unghi, din lateral. De asemenea, când sunt mai multe fructe la un loc, nu știu cum o să poată fi folosit.

Mai jos sunt imaginile cu unul „profesional”, fotografiat într-o zonă rurală de la noi din țară.  Îmi pare că acum încep să fie tot mai puține. Înainte erau mai în fiecare gospodărie.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un astfel de obiect poate fi confecționat cu ușurință din fel și fel de lucruri pe care le avem prin casă ori la care putem avea acces cu ușurință. Mai jos sunt câteva imagini cu unul făcut de mine dintr-o bucată de țeavă de plastic, niște sâmă, bandă izolieră și câteva nuiele de alun. A mai rămas să fie pusă într-o prăjină și a fost gata de folosit. Ceea ce s-a și întâmplat.

Nu e frumos dar și-a făcut treaba bine. Pe viitor, poate voi face unul precum cel din fotografia de mai jos. A fost luată de pe https://www.gardenista.com/products/willow-fruit-picker/.

Comments are closed.