Recipient din corn de vită pentru iască

Recipient din corn de vită pentru iască

 

Un prieten mi-a dat un corn de vită. Mi-a spus că nu mai are ce face cu el dar eu sigur o să îi găsesc o întrebuinţare. Așa că l-am luat și a stat degeaba câteva luni. Cornul. Eu nu. M-am gândit. Ce să fac cu el? (Știu că a luat mult timp). O să fac un recipient de corn. Am văzut astfel de coarne prin muzee. Din cele care se foloseau pentru praf de puşcă. Utilizate pentru puştile care se încărcau pe la gura ţevii. Se turna din corn o măsură de praf apoi se introducea proiectilul. Se poate căuta pe internet powder horn. Am văzut şi în casa unui cetăţean unul. Chiar am pus mâna pe el. Era o moştenire de familie, din ce mi-a spus. Un astfel de corn poate fi văzut în fotografiile de mai jos. Imaginile sunt luate de pe http://www.hornguild.org/articles-from-the-archives/the-screw-tip-powder-horn-from-feb-2007-edition-of-the-horn-book/comment-page-1/. În cea de-a doua fotografie este capacul din spate scos, și cornul.

 

Pentru că puștile care se încarcă pe la gura țevii sunt de domeniul trecutului, o altă întrebuinţare pentru corn este păstrarea iascăi. Să fie uscată, să nu tragă umezeală.

Materiale

Lemn de ulm pentru dop. Stadiul: uscat. De cel puțin un an de zile. Corn de vită.

Unelte

Bomfaier, fierăstrău, topor, cuțit de cioplit, rașpel, șmirghel.

Procesul

 

Cu bomfaierul am tăiat o porțiune din corn (fotografia de sus). Fusese folosit în scop decorativ și avea niște găuri aproape de margine. Am tăiat o bucată de lemn de ulm, fără noduri, pentru dop. Cu creionul am trasat forma cornului pe lemn. Cu toporul am despicat lemnul pentru dop. Până lângă desen. Cu rașpelul a fost luat până aproape de forma finală. Apoi a fost pus la lucru cuțitul de cioplit (trăiască cine l-a făcut – știe el). După cum se poate vedea, dopul a fost lăsat mai lung pentru a permite să se lucreze mai ușor la el. După ce am terminat de cioplit la el, l-am scurtat la lungimea potrivită. Pentru finisare am folosit șmirghel. Credeam că am terminat. Dar lemnul lucrează, spunem noi. Contrage, este termenul folosit în cărţi (sursa: At. Haralamb – Cultura speciilor forestiere, Editura Agro-silvică de stat, Bucureşti, 1956). Adică, dopul care se fixa bine în corn, după ce a fost ţinut în casă se contractase. Aşa că a trebuit să mai cioplesc la el pentru a închide bine cornul. După această etapă s-a încheiat și proiectul cu recipientul din corn de vită. Mic, în comparație cu alți jupâni, cum este cel de aici.

   

Utilitate

Mică. În zilele noastre, sunt recipiente pentru păstrarea pastilelor care pot fi folosite în acest scop. Şi cred că sunt şi mai etanşe. Și nici nu trebuie să mai munceşti atât.

  

Comments are closed.