
Abilități căzute în uitare
Cei dinaintea noastră, străbunicii, bunicii, aveau un grad de independență față de alții mai mare decât avem noi (bine, era o altă lume atunci). Căutau să își asigure singuri cele de care aveau nevoie. Un exemplu este cel al pietrelor folosite la ascuțit. De cele mai multe ori le aflau în albia râurilor, pârâurilor. Cu ele ascuțeau coasa sau alte unelte tăietoare. Ei știau care sunt cele potrivite. De regulă, erau gresii. Un articol mai vechi cu o piatră ce a aparținut bunicului soției (veteran de război, ce a trăit 98 de ani, decedat acum patru ani) se află aici. A fost prelucrată și a rezultat o piatră pentru ascuțitul cuțitelor. Un alt articol cu privire la confecționarea unei pietre de ascuțit se află aici.
Astăzi aceste abilități, legate de cunoașterea și selecționarea pietrelor potrivite pentru ascuțit sunt de domeniul trecutului. Preferăm să le cumpărăm. Consider că și noi cei interesați de viețuirea sub cerul liber (bushcraft, supraviețuire,outdoor) ar trebui să ne însușim mentalitatea și abilitățile celor dinaintea noastră.
Materia primă
O lespede, luată nu mai știu de unde. Era de câțiva ani la mine.
Unelte
Polizon unghiular, bormaşină (folosită la șlefuit), menghină, menghină de mână, creion, echer, hârtie abrazivă (șmirghel), o bucată de grindă.
Procesul
A constat în următoarele:
1. Stabilirea dimensiunilor
A fost efectuată cu echerul de tâmplărie şi creionul.
2. Tăierea
A fost realizată cu polizorul unghiular. Cu un disc pentru tăierea pietrei. După ce piatra a fost prinsă în menghina de mână.
3. Şlefuirea
În urmă tăierii pietrele de ascuțit au suprafaţa neregulată. Trebuie efectuată şlefuirea. A fost realizată cu unelte electrice însă a fost şi manuală, la sfârșit. Această etapă, a șlefuirii manuale, a fost mai ușoară ca data trecută (articolele la care se face trimitere mai sus) pentru că a fost efectuată pe bucata de grindă prinsă în menghină. Se poate vedea în fotografia de mai jos. Tot așa au și fost tăiate cele trei pietre.
La prelucrare, din lespede am căutat să păstrez cât mai mult și au rezultat trei pietre de ascuțit. Pentru că suprafața și dimensiunea lespezii era neregulată, pietrele au mărimi și grosimi diferite.
În urma citirii articolului poate o parte a cititorilor se vor grăbi să încadreze autorul în categoria pricepuților. Mai e până acolo. Fiindcă nici eu nu cunosc pietrele potrivite pentru ascuțit, mai am până le aflu tainele. Astfel, din ceea ce credeam că ar fi gresie (cărată tocmai din Grecia!) în urma prelucrării a rezultat o frumoasă bucată de marmură, după cum se vede în fotografiile de mai jos. Nu-mi pare potrivită pentru ascuțitul cuțitelor.
2 thoughts on “Abilități căzute în uitare”
Bravo un lucru f bun eu am crescut cu așa ceva și folosesc și acum
Interesant, am vazut un disc ieftin, Disc diamantat Dexter, 17 lei la Leroy si cei care au cumparat spuneau ca taie bine si granit (nu ma pricep la pietre, dar cred ca granitul e dura). Am vazut si discuri de taiat piatra naturala de peste 100-200 lei. Probabil unele se duc repede, o piatra de ascutit coasa pe emag e 2.4lei…(am genius si livreaza rapid si… gratuit la pachetomat. O sa faca pachetomate si la posta romana, aviz… celor din orase, caci la sat nu cred ca o sa fie pachetomat la O.Postal.) Pe mine m-ar interesa sa merg la niste cariere de unde am teren (Valea Nucarilor la 22km de Tulcea). Sa imi reabilitez casa… batraneasca. Ca e super faina, izolatie mare, am refacut doar acoperis… dar cu placi din „internita” din aia interzisa. Ideea e sa folosesc piatra in loc de gresie, de asta m-ar interesa cat de repede se taie. Cat tine un disc… sau as putea folosi cioplirea, ca sunt niste pietre care crapa usor…(acum sigur, depinde de tipul pietrei). Acolo in zona am vazut carierele sunt pietre galben roscat, foarte – foarte frumoase, nu stiu daca rezista pusa pe jos. Ma mai gandesc daca e usor casanta sa o pisez si fac un fel de gresie cum se facea acum 50 de ani, ciment amestecat cu piatra si apoi polizata. Eu daca o pisez fin, as poliza foarte putin sau deloc, pun un strat subtire de epoxi… trasparenta si se vede super piatra. Am vazut un epoxi de barci de fibra f ieftin fata de magazin, insa e pe olx… si trebuie testat si vazut daca mai gasesc pana reusesc eu sa ma apuc de casa.
Daca se sparg usor, ar fi interesant sa faceti mici pietre decorative, la mine la birou si am vazut si in banci le plac un fel de bibelou, de ex pe o pietrica prin un clestisor si pus post it, un biletel.
Comments are closed.