De sorginte siberiană

De sorginte siberiană

La confecționarea acestui obiect tăios m-am inspirat din Siberia. Mai precis, de la populațiile indigene ce trăiesc acolo. Ele îl folosesc. Este o unealtă versatilă această macetă yakut. Consider că merită atenția noastră fiindcă poate fi folosită, în funcție de unde e făcută priza (mai departe sau mai aproape de lamă), precum un cuțit sau macetă, dar și ca suliță dacă i se pune o coadă mai lungă.

Un material video, în limba engleză,  în care e prezentată o asemenea unealtă se poate vedea aici și aici.  Se mai poate vedea și aici.

După cum se poate vedea, nu am vrut să îi fac șanț (canal) pe lamă. Nu toate au. Uneltele mai vechi nu au. După cum se poate vedea aici. Nici măcar cuțitele lor, faimoasele yakut nu aveau canal pe lamă. Nu e părerea mea ci așa se susține în materialul de aici (începe pe la minutul 08.03 afirmația) Oricum, și la ei sunt mai multe modele.

La confecționarea macetei m-am inspirat de aici. Mai multe fotografii se pot vedea dacă se introduce în motorul de căutare cuvântul Батыйа. 

Dimensiuni le ei sunt: 

– lamă: lungime – 205 mm, lățime – 5 mm, grosime – puțin peste 4 mm;

– mâner: lungime de 195 mm.

În teren, maceta și briceagul din fotografia de mai jos mă însoțesc. Ele îmi ajung. Nu-mi mai trebuie alte unelte tăietoare. 

Materia primă

O bucată de foaie de arc, cărbuni, ulei ars, ulei nears, o bucată de sârmă de aluminiu (pentru nituri).

Unelte

Polizor unghiular, disc pentru tăiat metalul, disc pentru debitat metalul, bormașină, burghiu pentru lemn şi metal (de 5), forjă, nicovală, ciocan, clește fierărie, pilă, rașpel, bardă, ferăstrău, hârtie abrazivă.

Procesul

1.Maceta

A fost realizată atât cu ajutorul uneltelor electrice (polizor unghiular) cât și la forjă. Și cu pila. Pașii parcurși au fost la fel ca aici, Unde este descris în mod amplu cum a fost confecționată o altă macetă.

2. Teaca

A fost confecționată dintr-o bucată de țeavă din mase plastice. A fost aruncată de muncitori. Eu i-am dat un rost.

Testarea

A fost realizată de mai multe ori. Atât în teren cât și acasă. Și am avut ceva timp la dispoziție, dacă avem în vedere faptul că maceta a fost terminată la începutul lui aprilie. Un exemplu de testare apare în fotografiile de mai jos. După toaletarea unei sălcii, toate crăcile groase au fost curățate de ramuri cu ajutorul macetei yakut.

Comments are closed.