Amnar roman

Amnar roman

Dacă se caută pe internet informații cu privire la amnarele tradiționale ce au fost folosite în lume, în diferite perioade ale istoriei, se poate constata cu ușurință că diversitatea este ridicată. Fel și fel de forme, mărimi etc. De data asta, am ales să fac unul după cum aveau romanii (nu românii). De fapt, ar fi un fel din amnarele folosite de ei, după cum se susține aici sau aici. Și ei aveau diferite forme. Amnarele nu le fac pentru vânzare, ci pentru dobândirea deprinderilor, pentru a vedea dacă pot realiza astfel de lucruri.

Materia primă

Un rest de pilă, cărbuni de lemn, apă, oțet.

Unelte

Ciocane de mărimi diferite, nicovală, forjă, clește pentru forjă, menghină, polizor unghiular, o strachină de metal, perie de sârmă.

Procesul

A constat în etapele descrise mai jos.

Forjarea

Prima dată a fost adusă pila, prin forjare, la grosimea și lățimea viitorului amnar. Apoi se forjează coada lui. Se taie cu polizorul unghiular viitorul amnar de restul pilei (în primele fotografii de mai jos). Se dă forma finală a amnarului.

Normalizarea

Pentru a nu crăpa în procesul de călire, amnarul a fost normalizat. Pentru asta a fost încălzit până la roșu și lăsat să se răcească.

Călirea

A fost în apă. E mai dur așa. A fost călită doar partea amnarului care loveste piatra (mai deschisă la culoare). Pentru călire, metalul a fost încălzit până la roșu și apoi introdus în apă. Ea a fost încălzită puțin mai înainte. A fost necesară doar o strachină de metal pentru călire. În ea a fost apa.

Punerea în oțet

Pentru un a preveni apariția ruginii, cât și pentru curățarea de reziduuri de la forjare, amnarul a fost pus în oțet și lăsat câteva ore. Apoi a fost curățat cu peria de sârmă. Toate astea i-au dat un aspect mai frumos. Abia acum e gata amnarul. Însă a ieșit cam mare. Nici vorbă de luat în natură unul de mărimea asta. Așa că am mai făcut unul. Mai mic. După cum se poate vedea mai jos. Mai multe fotografii cu privire la el se află aici. Este o postare pe pagina de facebook omul pământului.

Constatare

Romanii nu degeaba i-au dat forma din imagini. Și mă refer în special la vârful amnarului. Cel de lângă coadă (apare în imaginea de mai jos). Este anume forjat fiindcă previne ca mâna cu amnarul să lovească piatra în procesul de scăpărare.

Comments are closed.