Ciorbă de urzici

Ciorbă de urzici

Gătită în oală de pământ, la foc deschis, alimentat mai mult cu surcele. Cum făcea bunică-mea când plecam la câmp. Mâncare simplă. Ce scoate la iveală amintiri din alte timpuri, când viața chiar se desfășura sub cerul liber. Și nu știam că ceea ce fac peste ani se va numi …. bushcraft.

Ingrediente

2 cepe, un morcov, puțin orez, sare, ulei, o poală (lighean) de urzici.

Unelte

Oală de pământ, tocător, cuțit, o lingură de lemn, un lighean pentru urzici, amnar de oțel, cremene, iască (pentru aprinsul focului).

Adunarea urzicilor

Urzicile au fost adunate cu mâna goală. Ca bunicii. Pe lângă faptul că nu e dracul chiar așa de negru, nu se produc răni îngrozitoare, exersăm capacitatea de îndura. Consider că cel care trăiește sub cerul liber trebuie să o aibă. Cum o avea generația bunicilor mei, ce a luptat în al doilea război mondial. Pe ei prea puține lucruri îi doborau. Pe noi, cei din zilele noastre, scăldați în confort și bunăstare, parcă prea multe ne dărâmă.

Gătirea

1.Se aprinde focul cu amnarul de oțel. Dacă avem în vedere specificul ciorbei, oala de pământ, ar fi fost păcat să fie aprins focul cu chibritul. Musai cu amnarul;

2. Se pune oala, cu puțină apă și ulei, la foc;

3. Se toacă mărunt ceapa și morcovul. Se adaugă în oala care deja dă să fiarbă;

4. Se adaugă orezul după ce morcovul și ceapa sunt aproape fierte;

5. Când orezul a fiert, se mai pune apă și urzicile în oală. Mai înainte au fost spălate bine și tăiate. Tăierea nu a fost fină, ci una grosolană, ca la țară;

6. Spre sfârșit se pune sare. Când totul a fiert bine se ia oala de la foc.

Cât fierbe mâncarea, nu stăm degeaba. Facem țăndări pentru aprinderea următorului foc. Că noaptea-i frig. Cum a ieșit mâncarea noastră? Cu toate că în ciorbă a ajuns cam o linguriță de cenușă (cred) fiindcă așa-i când gătești sub cerul liber și bate vântul, cât de rapid ai fi când amesteci sau pui ingredientele în oală, până să pui capacul, tot ajunge cenușă în ciorbă, gustul unei astfel de fierturi,  nu pot să îl redau în cuvinte. N-am priceperea necesară să îl descriu așa cum merită.

Comments are closed.