Vârf din sticlă pentru suliţă

Vârf din sticlă pentru suliţă

Inventarea suliței cu vârf de piatră a fost un punct important în evoluția umană. A permis strămoșilor noștri să ucidă animalele mai eficient și să aibă acces regulat la carne, necesară pentru dezvoltarea creierului.  Un studiu care a implicat cercetători de la Universitatea de stat din Arizona, Universitatea din Toronto și Universitatea din Cape Town, a descoperit la situl arheologic sud-african Kathu Pan 1,  că strămoșii umani făceau arme cu vârf de piatră de acum 500 000 de ani, cu 200.000 de ani mai devreme decât se crezuse anterior (sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121115141542.htm). Acest studiu, „Dovezi privind tehnologia de vânătoare timpurie”, este publicat în revista Science. Articolul aici. Mai jos, sunt câteva vârfuri de piatră din preistorie.

 

Prima imagine a fost luată de pe https://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121115141542.htm. A doua, de pe https://archaeologynewsnetwork.blogspot.ro/2014/07/stone-spearheads-unearthed-in-northern.html#toLgWQ5VEFbq2XZu.97.

Oleacă mai la vale, în zilele noastre, un individ (adică io) s-a gândit să facă și el un vârf de suliță deși nu-i folosește la nimic. Din fericire nu este singurul, pe internet mai sunt o grămadă. Așa cum spuneam într-un alt articol, pentru că azi este comună sticla, iar piatra de cioplit este mai greu de obținut, și vârful de suliță e din sticlă.

Materiale

Sticlă de vin. Goală.

Unelte folosite

Ciocane de piatră, ciocan de cupru, retuşor, gresie pentru răzuit marginile ciobului, ochelari de protecţie, o bucată de piele pentru protecţia mâinii.

Procesul

Primul pas constă în spargerea sticlei. Pentru asta, se introduce un cui în ea, cu floarea (capul) în jos, precum în fotografie. Se pune degetul mare în gura sticlei şi se agită bine. Fundul se va desprinde precum în fotografia următoare. Ideea nu-mi aparţine. Am luat-o de aici. Un alt jupân, în domeniu, este cel de aici.

 

Cioplirea sticlei sau a pietrei se realizează cu ajutorul a două tehnici: percuţie şi presiune (sursa: https://www.britannica.com/technology/flake-tool#ref234255). Percuţia este efectuată cu ajutorul ciocanelor de piatră, cupru ori corn de cervide (se loveşte materialul la un anumit unghi). Presiunea este pusă în practică cu retuşorul.

Pentru vârful nostru de suliţă, se trece la cioplirea fundului de sticlă (din el se face vârful) cu ciocanul de piatră. Cu ciocanul cu capul de cupru a fost cioplit până la o formă apropiată de cea finală. Cu ajutorul retuşorului, se ciopleşte vârful de suliță în forma finală. Și asta a fost tărășenia cu vârful de suliță.

 

Satisfacţie

Este interesant să lucrezi în sticlă, piatră. În epoca pietrei, omul și înaintașii lui au trăit foarte mult. Această epocă este o perioadă a preistoriei. Acest termen a fost folosit de arheologi pentru a denumi vasta perioadă premetalurgică în care oamenii foloseau unelte din piatră. Perioada a durat aproximativ 3,4 milioane de ani. De când au început să se folosească metalele, au trecut doar câteva mii de ani. În afară de asta, este satisfăcător să vezi ce iese din mâinile tale, dintr-o sticlă de vin. Asta te determină să mai cumperi vin. Pentru materia primă (sticla) bineînţeles. Ok, şi pentru vin.

2 thoughts on “Vârf din sticlă pentru suliţă

  1. salut,sunt incantat ca mai sunt oameni ce au asta ca pasiune
    si noi am inceput de ceva timp sa invatam si sa facem arme si unelte din piatra
    uitate pe pagina noastra Primitive Way Ro poate iti va placea si timem legatura sau impartasim idei si cunostinte

Comments are closed.

Comments are closed.