Ochelari din lemn pentru zăpadă
Sunt ochelari de protecție pentru zăpadă. Sau vânt. Pentru confecționarea lor m-am inspirat din experiența inuiților (eskimoșilor). Se poate căuta pe internet inuit snow goggles. Se pot vedea și în fotografia de mai jos. Iarna, razele ultraviolete reflectate de zăpadă și vântul pot provoca oftalmia de zăpadă, manifestată prin înroșirea conjunctivei (membrana subțire, transparentă, ce acoperă albul ochiului), usturime, lacrimare, fotofobie (toleranță redusă la lumina puternică) și senzația de “nisip în ochi”. De asemenea, vremea foarte friguroasă, cu temperaturi scăzute poate duce la înghețarea secrețiilor lacrimale, în timp ce vântul puternic și uscat provoacă evaporarea secrețiilor lacrimale și senzația de ochi uscat (sursa:https://www.optiblu.ro/content/ochelarii-de-soare-ii-purtam-si-iarna). Conform altor surse, oftalmia zăpezii se manifestă prin durere oculară, senzație de arsură, ochi roșii, sensibilitate la lumină, vedere încețoșată, ochi umflați, reflexii și halouri în câmpul vizual (sursa https://lensa.ro/blog/recomandari/cum-ne-protejam-ochii-iarna-de-zapada/).
Din motivele menționate am luat decizia de a face o pereche de ochelari de protecție din lemn. Imaginea de mai jos a fost luată de pe https://en.wikipedia.org/wiki/Snow_goggles.
Materiale
Lemn de foc, esență de stejar. O bucată de șnur.
Unelte
Bardă, rașpele (rotund și semirotund), bormașină, cuțit de cioplit, creion, cuțit curbat, ferăstrău, hârtie abrazivă.
Procesul
Se crapă lemnul. Se trasează cu creionul forma dorită. Se cioplește bucata de lemn cu barda. Se aduce cu rașpelul (greu ar fi fără o asemenea unealtă) la forma urmărită. Se trasează cu creionul adânciturile din dreptul ochilor. Cu cuțitul curbat se cioplesc adânciturile. Tot cu creionul a fost însemnat locul unde urmau să fie fantele ochelarilor. Acum, cu bormașina și un burghiu de 3, se dau găuri dispuse în linie pe locul unde vor fi fantele. Se cioplesc (unesc) găurile pentru obținerea fantei cu cuțitul de cioplit. Se dau găurile pentru șnur. Se scurtează lemnul la dimensiunile finale cu ferăstrăul. Cu hârtie abrazivă se finisează.
După ce a fost pus șnurul, ultima operațiune a constat în cătrănirea (cu cărbune) a adânciturilor și fantelor ochelarilor. Conform unei surse „ei (inuiții) întotdeauna cătrănesc interiorul ochelarilor astfel încât ochii nu vor fi deranjați de lumină (puternică) și vor fi deschiși (cum se țin ochii în mod obișnuit)” sursa https://alaska.si.edu/record.asp?id=550. Și acum, pe o astfel de vreme, cu zăpadă și cer senin, cu o lumină solară puternică, un astfel de mijloc este cât se poate de util.