Linguri din lemn pentru amestecat în oală

Linguri din lemn pentru amestecat în oală

Facerea lingurilor de lemn este la modă în domeniul bushcraft, survival etc. O simplă căutare pe internet poate lămuri acest aspect. Sunt o multitudine de materiale. În toate limbile. Nu-mi prea plac multe dintre acele materiale. Nu am văzut unul singur să-i meargă mâinile cum îi merg cetățeanului român din materialul de aici. Filmul începe la minutul 3.09. Și când te gândești că este pus pe internet de un străin … Specific acestui material, cum am menționat și în articolul bol din lemn, este puținătatea uneltelor folosite. Omul nostru se bazează pe deprinderile lui (ceea ce propovăduiesc experții în survival) nicidecum pe scule sofisticate, precum sunt cele afișate pe internet în diverse tutoriale. Iar ce iese din mâinile lui…..Un alt material bun este aici. Și mai sunt.

Materia primă

Lemn de salcie. Au fost tăiați niște copaci în zona în care stau și așa m-am ales cu material gratis (he,he!). Stadiul lemnului: uscat.

Unelte

Baros, pană de metal, bardă, teslă, scoabă, cuţit strâmb.

Procesul

Se crapă bușteanul la grosimea potrivită. În două, în acest caz. Nu este foarte greu dar nici ușor. Deși salcia este un lemn moale, face parte din categoria esențelor care nu se crapă ușor. Se ciopleşte lemnul cu barda până i se dă forma de lingură. Cu ajutorul cuţitului strâmb se finisează lingura. Cu tesla se scobeşte găvanul. Cu scoaba i se dă găvanului forma finală. Cu şmirghel se şlefuieşte. Lingura-i gata.

 

După cum se poate vedea în fotografie, vârful lingurii este drept. Sătul să folosesc o lingură normală, am făcut eu una pe gustul meu. N-am nimic împotriva lingurilor de lemn obişnuite dar nu se râcâie bine fundul oalei cu ele. Cele cumpărate nu permit acest lucru. Sunt potrivite pentru mâncat. Nu pentru amestecat în oală. Cred că se pot vedea şi semnele de uzură, chiar folosesc lingurile. Nu ştiu de ce, dar mâncarea gătită de tine, la care s-a folosit o lingură făcută de tine, parcă are gust mai bun. 🙂

Respect

Așa cum am mai scris într-un alt articol (bol din lemn), la mine, spre deosebire de cetățeanul nostru menționat mai sus, treaba nu a mers strună. Dimpotrivă. Cu toată grija acordată lucrului, deși lemnul erau uscat, tot au apărut greșeli. La una din linguri a apărut o crăpătură (fotografia de mai sus). Nu știu de ce a apărut. Este. Nu doar din cauza asta, însă mai ales când întâlnești asemenea probleme, realizezi că un profesionist (cetățeanul în cauză) trebuie respectat. Indiferent de poziţia socială. Ori de culoarea pielii lui.

Comments are closed.